Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄДРА стане оновленою базою об’єктів нерухомості та ділянок, що підлягають оподаткуванню

9 вересня 2024, 14:30
145
0
Автор:
Реклама

Ми вже повідомляли, що органи місцевого самоврядування розпочали верифікацію адрес в Єдиному державному реєстрі адрес (ЄДРА). Власне, у рамках реалізації Національної стратегії доходів до 2030 року, протягом 2024-2025 років органи місцевого самоврядування мають провести інвентаризацію об'єктів нерухомого майна та земельних ділянок.

ЄДРА, окрім іншого, стане й оновленою базою об'єктів нерухомості та земельних ділянок, що підлягають оподаткуванню. Адже в наповненні місцевих бюджетів одним із найбільш вагомих джерел доходів є податки на нерухоме майно. Саме тому органи місцевого самоврядування також зацікавлені в точній та актуальній інформації про такі об'єкти.

Єдиний державний реєстр адрес підвищить ефективність адміністрування податків на нерухоме майно, допоможе уникнути можливих невідповідностей у базах даних та забезпечить прозорість і справедливість у нарахуванні податків, кажуть у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури.

ЄДРА стане єдиною базою даних адрес, де кожен населений пункт, вулиця чи будинок матиме унікальний ідентифікатор, зауважує Мінцифра.

«Довгий час процес присвоєння адреси в Україні нагадував гру в рулетку - який номер випаде, ніхто не знав. Отримання адреси для новобудови, будь то приватний будинок чи багатоквартирний житловий комплекс, було, на жаль, не просто формальністю, а корупційною можливістю для органів місцевого самоврядування. Проблеми не обмежувалися тільки цим. Відсутність чіткого розуміння та точності в адресному адмініструванні призводила до анархії в містобудуванні, ускладнювала адміністрування податків на нерухомість і створювала загальний безлад у цьому важливому питанні», - зазначила голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Іноді навіть зайва крапка, літера або зайве тире формує два об'єкти нерухомості. Наслідок цього - численні порушення у створенні містобудівної документації і її підтримці у актуальному стані. Більше того, через це українці часто не можуть отримати держпослуги у сфері нерухомості. Коли йдеться про столицю, адресні питання можуть бути ще відноcно впорядкованими, адже там можна досить легко знайти ту чи іншу адресу, але якщо говорити про невеликий населений пункт під Києвом, картина геть інша. Все це результат того, що протягом останніх 30 років, коли українські населенні пункти постійно розвивалися і змінювалися, упорядкуванням адрес в них ніхто не займався, хоча постійно з'являлися нові вулиці і змінювались назви існуючих. Відтак, запуск ЄДРА допоможе впорядкувати ці процеси», - пояснює Шуляк.

Попередьте незаконні дії з об'єктами нерухомості та діяльність "чорних реєстраторів". Налаштуйте моніторинг в SMS-Маяк та отримуйте сповіщення про будь-які дії щодо майна компанії. Деталі за посиланням.

Читайте також «Кому дозволено не сплачувати податок на нерухомість у 2024 році».

    Залиште коментар
    Увійдіть щоб залишити коментар
    УВІЙТИ
    Підпишіться на розсилку
    Головні новини і аналітика для вас по буднях
    Схожі новини