Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хвороба за хворобою: як оплатити працівнику два лікарняних поспіль

Реклама

Пенсійний фонд України у своєму листі від 04.09.2024 р. N 2800-030401-8/53352 пояснив особливості надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, якщо страхові випадки трапились один за одним та не пов'язані між собою.

Страхова виплата у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору, гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (ч. 1ст. 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV).

Допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачує ПФУ застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (далі - МСЕК) інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності). Такі виплати не залежать від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством (ч. 2 ст. 15 № 1105-XIV).

Відповідно перших п'ять днів хвороби оплачує роботодавець у порядку, встановленому Кабміном від 26.06.2015 р. № 440.

На підставі даних медичних висновків, що складають один випадок тимчасової непрацездатності, формуються листки непрацездатності в порядку черговості створення медичних висновків, кожен наступний із яких створюється як продовження першого та складають один страховий випадок.

Отже, при настанні у застрахованої особи нового випадку тимчасової непрацездатності з приводу нового захворювання, травми або інших причин, які не пов'язані та не є наслідками попереднього, допомога по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів ПФУ надається на загальних підставах з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

Бухгалтере, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Максимум аналітики та корисних інструментів для твоєї роботи. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини