Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МВФ очікує від України підвищення податків, зокрема ПДВ на 2%

13 вересня 2024, 08:50
389
0
Автор:
Реклама

Місія Міжнародного валютного фонду в Україні завершила п'ятий перегляд програми співробітництва для підготовки рішення щодо виділення чергового траншу кредиту в рамках програми EFF. У повідомленні МВФ йдеться, що досягнуто угоди на рівні персоналу, яка підлягає затвердженню Виконавчою радою МВФ у найближчі тижні. Наступний, шостий транш кредиту МВФ може становити 1,1 млрд доларів. У роботі місії основна увага приділялася не виконанню умов програми, а формуванню подальших дій, які б дозволили Україні підтримувати фінансову та економічну стабільність. РБК-Україна розповіло, що саме пропонує МВФ.

Основне питання, яке досі не врегульоване з МВФ, - розмір ставки ПДВ. Поки що від ідеї підвищити ПДВ на 2-3 в.п. в Україні відмовилися, бо проти виступив Мінфін. «Ключовий негатив [від зростання ПДВ] - це зростання цін на всі групи товарів, особливо на товари першої необхідності. Зараз ми пропонуємо формат, за якого податки не зростуть для незахищених категорій громадян. У той час як зростання ставки ПДВ буде стосуватися всіх громадян України», - заявляв міністр фінансів Сергій Марченко. Однак, за словами джерел видання, знайомих з переговорами з МВФ, експерти фонду вважають, що ПДВ потрібно піднімати на 2 в.п. «У МВФ пропонують підвищення ПДВ на 2 в.п. Тобто з 20% до 22%, з 7% - до 9% та з 14% - до 16%», - сказав співрозмовник видання.

Поки що питання зміни податків, у тому числі й ПДВ, остаточно не вирішено. Засідання профільного комітету парламенту, на якому планують розглянути це питання, пройде цього тижня.

Міжнародний валютний фонд вважає необхідним для України мобілізувати внутрішні доходи, у тому числі запровадити фінансові обмеження та збільшити обсяги податкових надходжень. Про це сказала директорка Департаменту з питань комунікацій МВФ Джулія Козак, відповідаючи на запитання Укрінформу. «Щодо конкретного запитання про податки й доходи [в Україні] до 2025 року я можу сказати, що мобілізація внутрішніх надходжень у середньостроковій перспективі є ключовою складовою програми [EFF]»,- зазначила представниця МВФ. Вона підкреслила, що це має допомогти «створити простір для критично важливих витрат». У цьому контексті, за її словами, важливо зберегти «буфери» для реагування на виклики, а також відновити фіскальну та боргову стійкість.

Крім того, у МВФ наголошують на необхідності збільшення в Україні обсягів податкових надходжень, «щоби створити простір для критично важливих витрат, зберегти необхідні резерви та відновити фіскальну стабільність».

Бажаєте контролювати законодавчі зміни з "гарячих тем"? Спробуйте з новим комплексним рішенням LIGA360. Побачте переваги в дії, замовивши персональну консультацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини