Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто і як оплачує лікарняний у разі нещасного випадку на виробництві

Реклама

Пенсійний фонд України у своєму листі від 18.06.2024 р. № 24884-33720/К-03/8-2800/24 повідомив про особливості виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності у разі нещасного випадку на виробництві.

Посадовці нагадали, що Закон «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV визначає правові, фінансові та організаційні засади за такими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування:

  • у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;

  • від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (далі - страхування від нещасного випадку).

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання є однією із страхових виплат, які призначають застрахованим особам. Проте страхові виплати застрахованим особам за цим видом страхування здійснюють в іншому порядку, ніж у разі тимчасової непрацездатності.

У ПФУ пояснили, що задану виплату призначає й виплачує страхувальник у розмірі 100% середньої зарплати (оподатковуваного доходу) відповідно до п. 1 розд. IV Порядку призначення, перерахування та здійснення страхових виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

При цьому перші 17 днів хвороби оплачуються страхувальником за рахунок коштів підприємства, установи, організації. А починаючи з 18 дня непрацездатності - за рахунок коштів соціального страхування.

Сформований листок непрацездатності надсилається усім страхувальникам, з якими застрахована особа перебуває у трудових відносинах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ.

Мова іде про листки непрацездатності з наступними медичними висновками:

  • «Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов'язані з нещасним випадком на виробництві»;

  • «Тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві» (у разі наявності у медичному висновку відмітки про зв'язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта);

  • «Тимчасова непрацездатність внаслідок професійного захворювання» (у разі наявності у медичному висновку відмітки про зв'язок випадку тимчасової непрацездатності з професійною діяльністю пацієнта) (пп.1 п. 6 розд.II Порядку N 1234).

Оскільки, розповіли у ПФУ, законодавчо не визначені окремі умови надання зазначеної страхової виплати у разі працевлаштування застрахованої особи за основним місцем роботи та за сумісництвом, то для всіх роботодавців діють загальні правила. При цьому перші 17 днів хвороби оплачуються роботодавцем. Іншого чинним законодавством не передбачено.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов'язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини