Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Який розмір соцвиплат заклали у держбюджет – 2025

Реклама

Проєкт держбюджету на 2025 рік підготовлено вчасно, проте соціальні стандарти, зокрема мінімальна зарплата та прожитковий мінімум, залишаються на рівні грудня 2024 року.

Відповідно до проєкту бюджету сукупні видатки на програми соціальної підтримки у 2025 р. складуть 419,2 млрд грн. Це менше, ніж заплановано державним бюджетом на 2024 р., але розробники запевняють, що соціальні виплати і допомоги буде профінансовано належним чином.

Інформацію про це розмістили на сайті Урядового порталу і зауважили, що серед пріоритетів соціального бюджету-2025 будуть:

  • Захист українців від ризику бідності

На підтримку малозабезпечених родин у 2025 р. планується спрямувати 19,7 млрд грн.

За пропозицією Мінсоцполітики передбачено підвищення рівня забезпечення прожиткового мінімуму для призначення допомоги малозабезпеченим сім'ям на 5% (для працездатних осіб з 55% до 60%, для дітей з 140% до 145%). Це дозволить підвищити рівень соціального захисту родин, які потрапили за межу бідності.

Також на соціальний захист українців, які потрапили у складні життєві обставини, передбачено 80,8 млрд грн. Зокрема, збережено у наступному році виплати на проживання для ВПО як кризової виплати. Її розмір залишається незмінним: 3 тис. грн - для осіб з інвалідністю та дітей, 2 тис. грн. - для інших осіб.

На виплату житлових субсидій і пільг - 42,3 млрд грн.

  • Підтримка осіб з інвалідністю

Сьогодні в Україні проживає близько 2,8 млн осіб з інвалідністю. На соціальний захист таких осіб в Держбюджеті передбачено - 6,7 млрд грн. Зокрема:

- на забезпечення ДЗР осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення - 4,6 млрд грн,

- протезування та ортезування виробами підвищеної функціональності за новітніми технологіями та технологіями виготовлення - 1,1 млрд грн.

- на реабілітацію дітей з інвалідністю - 1,0 млрд.грн.

  • Створення умов, щоб кожна дитина виховувалась в сімейному середовищі

На соціальний захист дітей та сім'ї передбачено - 27,4 млрд грн, або майже на рівні 2024 року (коли було 27,6 млрд грн). Значна частина цих коштів буде спрямована на те, щоб діти, які - в силу різних обставин - залишились без батьківського піклування, могли зростати в сімейному оточенні.

  • Забезпечення гідної старості для людей похилого віку

Сукупні видатки на пенсійне забезпечення становитимуть 780,9 млрд грн. У Держбюджет закладено й індексацію пенсій у 2025 р.

  • Розвиток системи соціальних послуг

У 2025 році Мінсоцполітики планує спрямувати на розвиток системи соціальних послуг - 1,3 млрд грн, це на 22 % більше, ніж у 2024 році.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини