Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як часто можна призупиняти трудовий договір і на який строк

30 вересня 2024, 16:00
231
0
Автор:
Реклама

Призупиняти дію трудового договору можна за ініціативи однієї із сторін на строк не більше ніж період дії воєнного стану. Після прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до припинення або скасування воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до відновлення дії договору повідомити працівника про необхідність стати до роботи. Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин. Про це повідомили фахівці Мінекономіки в листі від 19.03.2024 р. № 4706-05/20228-07.

Враховуючи зазначене, у зв'язку з призупиненням дії трудового договору працівник звільняється від обов'язку виконувати роботу, визначену трудовим договором, а роботодавець звільняється від обов'язку забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. Однак трудові відносини при цьому не припиняються.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону № 504 одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 КЗпП).

З огляду на викладене, у період призупинення дії трудового договору працівник може скористатися відпусткою, передбаченою ст. 19 Закону № 504.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Простій не тотожний призупиненню трудового договору, або Як працюють трудові норми в умовах воєнного стану»

Всі відповіді щодо кадрового обліку на підприємстві - тепер в єдиній платформі LIGA360. Миттєво знайдіть НПА, консультацію експерта чи аналітичну статтю для будь-якої ситуації: відпускні, лікарняні, найм і звільнення працівників, військовий облік тощо. Оцініть переваги в дії, замовивши персональну консультацію.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини