Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи подається декларація з акцизного податку за умови імпорту електроенергії

8 жовтня 2024, 12:45
16
0
Автор:
Реклама

Суб'єкт господарювання, який здійснює імпорт електричної енергії, є платником акцизного податку, й відповідно до пп. 212.1.2 ПКУ, у нього виникає обов'язок у поданні Декларації, відповідно до п. 223.2 ПКУ. На цьому наголосили контролери ГУ ДПС в Івано-Франківській області. Аналогічне роз'яснення розміщено в категорії 114.07 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

За словами контролерів, платники, визначені пп. 212.1.15 ПКУ, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов'язані за кожний встановлений ПКУ звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Разом з цим, платники податку, визначені п. 212.1 ПКУ (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у пп. 215.3.4, 215.3.5, 215.3.51, 215.3.52, 215.3.6, 215.3.7, 215.3.8 ПКУ), подають щомісяця не пізніше 20 числа наступного звітного (податкового) періоду контролюючому органу за місцем реєстрації декларацію з акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому ст. 46 ПКУ.

Водночас, у вищезазначеному переліку імпортерів підакцизних товарів у яких не виникає обов'язок у подачі декларації акцизного податку, пп. 215.3.9 ПКУ (електроенергія, з якої справляється податок та ставка акцизного податку на неї) не вказаний.

У Додатку 7 Декларації здійснюється розрахунок суми акцизного податку з реалізації електричної енергії, у Розділі Е "Податкові зобов'язання з реалізації електричної енергії" зазначаються дані про суми податку з відповідних граф Додатка 7.

У разі, якщо імпортер не є виробником електричної енергії, що має ліцензію на право здійснення підприємницької діяльності з виробництва електричної енергії та продавцем її на ринку електричної енергії одночасно (пп. 212.1.13 ПКУ), то при поданні Декларації за місцем реєстрації у відповідних графах Додатка 7 та Розділі Е ставиться 0.

Радимо також ознайомитися зі статтею «Ліцензію отримано, а реєстрації платником акцизного податку ще немає: коли звітувати»

Як працювати ефективніше й уникати ризиків для твоєї компанії? З рішенням LIGA360. Тільки зараз замовляй на вигідних умовах Special program

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини