Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порушення при продажу дороговартісної техніки: що перевіряють податківці

Реклама

ДПС постійно моніторить та аналізує діяльність суб'єктів господарювання, які проводять розрахункові операції при продажу товарів, у тому числі коштовної техніки «Apple», щодо дотримання ними порядку проведення розрахунків.

Після проведених у 2024 році майже 1,5 тис. перевірок з питань порядку проведення розрахунків підрозділами податкового аудиту, контролери виявили численні порушення порядку проведення розрахунків у місцях роздрібного продажу дороговартісної техніки. Після цього територіальні органами ДПС донарахували штрафні (фінансові) санкції на загальну суму понад 460 млн гривень.

У вересні поточного року підрозділи податкового аудиту ДПС активізували заходи податкового контролю та провели 286 фактичних перевірок суб'єктів господарювання, які продають техніку, у тому числі техніки ТМ «Apple». Після перевірок порушникам донарахували штрафні (фінансові) санкції на загальну суму майже 100 млн гривень.

Понад 95 % штрафів, встановлено за порушення вимог порядку проведення розрахунків (не видача відповідних розрахункових документів, реалізація товарів, які необліковані у встановленому порядку), може свідчити про потрапляння дороговартісної техніки та електроніки на територію України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю такої техніки.

Також у вересні 2024 року під час фактичних перевірок згаданих вище суб'єктів господарювання, встановлено майже 200 випадків використання праці осіб без належного оформлення трудових відносин.

Також працівниками ДПС повідомили, що діяльність з продажу дороговартісної техніки ТМ «Apple» здійснюється, як правило, через ФОПів, які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Такі ФОПи реєструються, як правило, на співробітників торгових мереж технікою за вимогою та домовленістю із власниками таких мереж.

Водночас до суб'єктів господарювання, у тому числі ФОПів, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за порушення вимог Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються штрафні (фінансові) санкції.

Таким чином у кінцевому випадку штрафи застосовують до ФОПів, які фактично є співробітниками торгових мереж технікою та погодилися на реєстрацію як ФОПи.

За результатами проведених фактичних перевірок до співробітників торгових мереж технікою ДПС застосовані мільйонні суми штрафів, у деяких випадках співробітники не володіють інформацією про донараховані до них значні фінансові санкції.

Податківці звертають увагу громадян, яких власники торгових мереж заохочують здійснювати реєстрацію як ФОПів, на те, що при встановленні порушень при здійсненні господарської діяльності донарахування податків, зборів та штрафних (фінансових) санкцій застосовується безпосередньо до ФОПа.

Нова LIGA360 змінює все! Комплексні розслідування щодо компаній з України, Великої Британії, Кіпру, Латвії, росії. Пошук у санкційних списках, аналіз міжнародних зв?язків, зв?язків з PEP та ін. Замовте презентацію зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини