Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

15 % вартості техніки компенсує держава: перелік затвердили у Мінекономіки

Реклама

Міністерство економіки підписало перший наказ про перелік техніки та обладнання вітчизняного виробництва, покупцям яких держава повертатиме 15%. До нього увійшла продукція дев'яти українських виробників.

«До переліку увійшли 88 позицій від 9 українських виробників - автобуси, вантажівки, ліфти, причепи, цистерни та сільгосптехніка. Відповідно, купуючи їх людина може отримати 15% компенсації від держави через банки-партнери програми. Запрошую інших виробників з локалізацією 40% і більше долучатися до програми. Наша мета - підтримати виробників, зробити їх більш конкурентними й стимулювати попит на продукцію», - зазначила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Заступник Міністра економіки Андрій Телюпа повідомив, що до наказу увійшли підприємства, які подали заявки протягом першого тижня після запуску програми.

«Ми продовжуємо приймати заявки, і перелік техніки та обладнання буде розширюватися. Плануємо оновлювати перелік щотижня, все залежатиме від активності підприємств. Наразі ведемо переговори з банками, через які покупці отримуватимуть компенсацію. Після підписання меморандумів програма стартує для покупців», - розповів Андрій Телюпа.

У Мінекономіки нагадали, що покупці можуть отримати 15% компенсації (без урахування ПДВ) за придбання енергетичного, колісного, будівельного та спеціального обладнання.

Виробнику, щоб взяти участь у програмі потрібно:

  • подати електронну заявку до Мінекономіки;

  • надати інформацію про ступінь локалізації, калькуляцію собівартості та технологічні операції, розрахунок питомої ваги витрат на оплату праці.

Після перевірки Мінекономіки товари будуть включені до публічного переліку, інформація з якого передаватиметься банкам для реалізації програми.

Покупцеві, щоб взяти участь у програмі потрібно:

  • оплатити техніку та обладнання через уповноважений банк;

  • подати до банку заяву на компенсацію разом із копією платіжного документа та актом прийняття-передачі;

Компенсацію на товари, придбані до 1 грудня 2024 року, можна отримати в поточному році, за умови подачі заявки до 5 грудня. На техніку, придбану після 1 грудня, компенсація буде нараховуватися в наступному році. Фінансування залежить від черговості надходження заявок і наявності бюджету.

Інструкції та ситуації для експертів ринку: юристів, бухгалтерів, фахівців із перевірок, керівників та кадровиків. Нова LIGA360 змінює все! Замовте презентацію комплексного інформаційно-аналітичного рішення LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини