Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий борг з фізосіб стягається по-особливому, але вимоги вирушають стандартно

14 травня 2012, 09:25
247
0
Реклама

ВАСУ відмітив, що п. 87.11 НКУ встановлений особливий порядок стягнення податкового боргу платників-фізосіб в порівнянні з порядком погашення податкового боргу юрособ.

Тому загальні правила погашення податкового боргу можуть застосовуватися до фізосіб з урахуванням наступних особливостей.

По-перше, процедура стягнення податкового боргу з фізособи може ініціюватися тільки через поводження органу стягнення з відповідним позовом. Тому рішення справ за позовом податкового органу про стягнення податкового боргу з фізособи повинне здійснюватися за загальними правилами позовного виробництва. Податковий орган не має права звернутися з таким клопотанням в порядку, передбаченому ст. 1833 КАСУ.

По-друге, в порядку позовного виробництва розглядаються вимоги про стягнення податкового боргу в цілому. Окремі процедури стягнення засобів по податковому боргу і продажу майна, що знаходиться в податковій запоруці, не застосовуються.

По-третє, виконання рішення суду про стягнення податкового боргу з фізособи здійснюється не податковими органами, а старанною службою згідно із Законом про старанне виробництво.

При цьому податкова вимога вирушає фізособам в тому ж порядку і на тих же підставах, що і юрособам. Вказане виходить зі змісту ст. 59 НКУ, що передбачає уніфіковані правила відправлення податкових вимог усім платникам податків.

Таким чином, право на поводження з позовом про стягнення податкового боргу з фізособи виникає через 60 календарних днів з моменту відправлення йому податкової вимоги (лист від 04.05.2012 р. № 1198/12/12-12).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини