Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суди повинні розглядати позови про неприйняті податківцями декларації незалежно від формулювання позовних вимог

22 червня 2012, 13:53
235
0
Реклама

ВАСУ відмітив, що відмова податкового органу в прийнятті декларації може бути предметом розгляду в адмінсудах, оскільки він призводить до виникнення юридичних наслідків для платника податків у вигляді штрафу, і роз'яснив особливості такої процедури.

Відповідачем у разі судового оскарження відмови податкового органу в прийнятті податкової декларації являється податковий орган, який відправив відповідне повідомлення про відмову.

Задоволення судом позовних вимог відносно визнання протиправним відмови прийняти податкову декларацію означає, що відповідне рішення не створило яких-небудь правових наслідків, а податкова декларація є представленою своєчасно. Тому у такому разі обов'язок платника податків відносно своєчасного представлення податкової декларації є виконаним належним чином, а його порушені права повністю відновленими.

Вимоги про зобов'язання податкового органу прийняти податкову декларацію, про визнання протиправними рішень, дій, бездіяльності податкового органу, про визнання представленої декларації податковою звітністю, про визнання податкової декларації представленою слід розглядати як вимога про визнання протиправним відмови в прийнятті податкової декларації, представленої платником податків на певну дату.

Суди повинні розглянути питання відносно протиправності відмови в прийнятті податкової декларації, незважаючи на те, в якій словесній формі сформульовані позовні вимоги позивача, якщо зі змісту таких вимог виходить, що вони спрямовані на відновлення прав платника податків, порушених внаслідок такої відмови.

У зв'язку з цим суд не має підстав для відмови в позові платникові податків або відмови у відкритті виробництва (закриття виробництва) у разі, якщо таким платником були інакше сформульовані позовні вимоги, предметом яких є протиправність відмови в прийнятті податкової декларації (лист від 15.06.2012 р. № 1503/12/13-12).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини