Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ГНСУ роз'яснила порядок модернізації РРО

10 грудня 2012, 13:27
425
0
Реклама

ГНСУ нагадала, що з 01.01.2013 р. для суб'єктів господарювання стає обов'язковим представлення в електронному вигляді звітності про використання РРО в органи податкової служби .

Згідно із Законом про РРО суб'єкти господарювання, що використовують РРО, створюють контрольну стрічку в:

- електронній формі, або електронні контрольно-касові реєстратори, що створюють контрольну стрічку в друкарському виді, повинні подавати в органи податкової служби електронні копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, що містяться на контрольній стрічці в пам'яті РРО або в пам'яті приєднаних до них модемів;

- друкарському виді, за винятком електронних контрольно-касових реєстраторів, повинні подавати в органи податкової служби інформацію про об'єм розрахункових операцій, виконаних в готівковій або безготівковій формі, або об'ємі операцій по купівлі-продажу іноземної валюти, що міститься в їх фіскальній пам'яті.

Податківці відмітили, що вказані норми не вводять додаткових обов'язків для суб'єктів господарювання, а тільки міняють старий порядок представлення звітності. Так, замість надання звітності на паперових носіях 1 раз на місяць, не пізніше 15 чисел місяця, що йде за звітним, передбачено її представлення в електронному вигляді по дротяних або безпровідних каналах зв'язку.

З метою створення необхідних умов для виробництва РРО нового покоління і доопрацювання існуючої касової техніки Мінфін наказом від 08.10.2012 р. № 1057 ствердив:

- вимоги відносно створення контрольної стрічки в електронній формі в РРО і модемів для передачі даних;

- порядок передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО дротяними або безпровідними каналами зв'язку в органи податкової служби.

Оскільки в основу системи зберігання і збору податковою службою даних від РРО належить технологія НБУ, то виробникам і центрам сервісного обслуговування РРО з технічних питань виробництва нової і обслуговування допрацьованої касової техніки необхідно звертатися в першу чергу до НБУ. Контакти відповідальних представників НБУ розміщені також на сайті ГНСУ.

Для суб'єктів господарювання існує два способи виконання вимог законодавства :

- придбання РРО нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі і містять вбудовані модеми;

- доопрацювання існуючої касової техніки і приєднання до неї модемів для передачі звітної інформації.

При придбанні або заміні касової техніки необхідно обов'язково звертатися в центри сервісного обслуговування або до виробників РРО з метою здійснення ними відповідного доопрацювання в строк до 01.07.2013 р.

Після цієї дати починає діяти п. 9 ст. 17 Закону об РРО, що передбачає застосування фінансових санкцій у розмірі 10 НМДГ у разі непредставлення в органи податкової служби звітності, пов'язаної із застосуванням РРО, розрахункових книжок і копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків по електронних каналах зв'язку.

Одним з компонентів Системи зберігання і збору даних від РРО ГНСУ за технологією НБУ є інформаційний еквайєр - учасник платіжної системи НСМЭП, що надає суб'єктам господарювання послуги з технічної підтримки, інформаційному обслуговуванню за технологією зберігання і збору даних РРО для ДПС і що отримав від НБУ укладення про відповідність вказаним вимогам і правилам роботи, певним НБУ.

Послуги інформаційних еквайєрів надаватимуться виробникам касової техніки і ЦСО. Підключення РРО суб'єктів господарювання і їх первинну реєстрацію в Системі здійснює ЦСО. Отже, ці процедури не обтяжливі, а також не вимагають додаткових зусиль і навичок для користувачів касової техніки.

Інформацію про еквайєри можна отримати в НБУ і надалі на сайті ГНСУ.

На думку автором листа, основною метою згаданих нововведень є створення комфортніших умов для суб'єктів господарювання : заощадження часу, скорочення витрат на зміст касової техніки за рахунок відсутності необхідності друку паперової контрольної стрічки і її зберігання впродовж 3-х років, значне скорочення перевірок (лист від 29.11.2012 р.).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини