Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки уважно ставитимуться до документів зі підчищеннями, дописами та домальовуваннями даних

8 липня 2018, 12:00
328
0
Реклама

Під час виконання обов'язків щодо належної ідентифікації та вивчення клієнтів банки повинні приділяти підвищену увагу детальному вивченню документів, які надаються клієнтом, зокрема, з метою виявлення серед них підроблених. Адже з метою фінансового моніторингу банки здійснюють ідентифікацію, верифікацію клієнта (представника клієнта), вивчають його та уточнюють інформацію про клієнта.

Так, ознаками підроблення документів, на думку НБУ (лист від 04.07.2018 р. № 57-0009/36366), можуть бути:

• невідповідність між штампом і печаткою за найменуванням юридичної особи, неспівпадіння найменування юридичної особи та/або ідентифікаційного коду та/або інформації про керівника в документі з даними, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;

підчищення, дописки, домальовування даних, наявність плям на окремих частинах документів тощо;

• відхилення від встановленої форми документа, яка затверджена відповідним нормативно-правовим актом.

Особлива увага приділяється оформленню документів, що посвідчують особу. Так, існують випадки підроблення паспорта громадянина України, зокрема шляхом виготовлення нового або внесення змін у справжній документ. Щоб виявити підроблений паспорт, насамперед, необхідно встановити, чи існує зазначений державний орган, що видав документ, чи належить йому проставлений відбиток печатки, чи відповідає зміст штампів записам, які в нього внесені, чи правильно внесені відмітки про сімейний стан, місце проживання тощо. Внесення неправдивих відомостей про власника у справжній паспорт (наприклад, зміна дати народження, фотокартки) відбувається, як правило, у втрачені (загублені або викрадені) паспорти, здобуті шахрайськими діями тощо. Такі підроблені паспорти найчастіше використовуються з метою отримання кредитів, продажу нерухомості, отримання готівки в касах банків тощо.

Підписуйтесь наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини