Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В якому випадку контролери можуть розпочати перевірку до дати вручення наказу

29 грудня 2018, 08:50
458
0
Реклама

Фахівці ДФСУ надали роз'яснення щодо права контролерів розпочати проведення невиїзної документальної перевірки платника податків та скласти акт про результати проведення цієї перевірки до дати вручення платнику податків копії наказу про проведення перевірки та письмового повідомлення про дату та місце проведення такої перевірки (ІПК від 21.12.2018 р. № 5349/6/99-99-14-03-03-15/ІПК).

Так, згідно з п. 79.2 ПКУ право на проведення документальної позапланової невиїзної перевірки платника податків надається посадовим особам контролюючого органу за умови вручення платнику податків (його представнику) у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ, копії наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки.

Водночас абз. 6 п. 42.4 ПКУ передбачено, що у разі якщо пошта не може вручити платнику податків документ через відсутність за місцезнаходженням посадових осіб платника податків, їх відмову прийняти документ, незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення.

Таким чином, у разі якщо платник податків з підстав, зазначених вище, не отримав копію наказу про проведення документальної позапланової невиїзної перевірки та письмове повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки, контролюючий орган має право розпочати зазначену перевірку.

Щодо складення акта (довідки) документальної невиїзної перевірки контролери зазначили, зокрема, таке:

враховуючи, що складання акта (довідки) зазначеної перевірки пов'язане із днем закінчення установленого для проведення перевірки строку, ПКУ не встановлена норма щодо складання акта перевірки до дати вручення платнику податків копії наказу про проведення перевірки та письмового повідомлення про дату початку та місце проведення такої перевірки.

Нагадуємо, що непред'явлення контролерами належних документів є підставо для недопуску їх до перевірки. Більше про це - у матеріалі "Недопуск податківців до проведення перевірки: підстави, оформлення, наслідки" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини