Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок прорахунку зобов'язань з рентної плати за спеціальне використання води від ДФС

1 лютого 2019, 07:45
352
0
Реклама

Контролери нагадали, що з 2018 року рентну плату за спеціальне використання води сплачують лише первинні водокористувачі, які використовують воду з водних об'єктів із застосуванням водозабірних споруд або відповідного обладнання для забору води (ч. 3 ст. 42 Водного кодексу України).

Водночас нормами ПКУ визначені особливості оподаткування для обсягів води, що використовується за різними напрямками та для різних потреб і цілей.

Зокрема, за обсяги води, що за результатами комерційного обліку комунальних послуг з водопостачання надана споживачам,визначеним у пп. 255.4.1 ПКУ, для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб рентна плата не справляється.

Визначення податкового зобов'язання відносно обсягів води, які використовуються первинними водокористувачами на власні технологічні потреби, включаючи втрати та витрати для забезпечення провадження господарської діяльності з вироблення, створення та/або надання житлово-комунальних послуг, здійснюється із урахуванням коефіцієнту 0,3.

Обсяги води, що постачалися споживачам, які не є суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення та не належать до споживачів, визначених у пп. 255.4.1 ПКУ, оподатковуються у загальновстановленому порядку (із застосуванням коефіцієнту 1 до ставок рентної плати).

Відтак, керуючись листом ДФС від 08.05.2018 р. № 1388/4/99-99-12-02-03-13, платникам необхідно обчислювати податкові зобов'язання з рентної плати шляхом складання для кожного водного об'єкта трьох додатків 5 до звітної податкової декларації.

Нагадуємо, що відзвітувати з рентної плати можна із застосуванням онлайн-сервісу звітності Liga:REPORT.

Річна звітність без турбот!

Знижка - 60% на онлайн-сервіс звітності Liga:REPORT для юридичних осіб.

Неплатникам ПДВ - 581 грн/рік

Платникам ПДВ - 845 грн/рік

ФОП - 337 грн на рік

Деталі акції

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини