Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова система валютного нагляду вустами НБУ

8 лютого 2019, 08:15
1457
0
Реклама

З 7 лютого 2019 року відповідно до Закону України "Про валюту і валютні операції" запрацює нова система валютного нагляду, яка базується на ризик-орієнтованому підході. Замість тотального валютного контролю за усіма операціями запроваджується кардинально новий підхід, який будується на принципі: "менше ризиків - менше уваги, більше ризиків - більше уваги".

Ризик-орієнтований підхід є основою для визначення переліку питань перевірки банків НБУ.

Лише у разі наявності у фахівців Нацбанку, які здійснюють перевірки, сумнівів щодо здійснених операцій банки будуть надавати підтвердження, зокрема документальні, що сутність таких операцій є прозорою та зрозумілою, і вони не пов'язані з уникненням вимог, встановлених валютним чи санкційним законодавством, законодавством у сфері фінмоніторингу або запровадженими Національним банком заходами захисту.

У рамках ризик-орієнтованого нагляду гнучкішою і прозорішою стане також процедура визначення заходів впливу за порушення, які виявляються Національним банком під час перевірок.

Для бізнесу новий підхід у валютному нагляді означає зняття низки бюрократичних бар'єрів і необхідності звітувати перед банками щодо будь-якої валютної операції. Для Нацбанку як органу валютного нагляду і банків як агентів валютного нагляду це означає зменшення навантаження на департаменти, які займаються валютним контролем і фінансовим моніторингом.

Принцип "менше ризиків - менше уваги, більше ризиків - більше уваги" банки мають застосовувати і під час здійснення валютного нагляду за валютними операціями своїх клієнтів. Зокрема, нова система валютного регулювання передбачає:

? спрощений нагляд за дрібними операціями на суми до 150 тис. грн (за виключенням дроблення);

? застосування спрощених, стандартних або посилених вимог в залежності від наявних ризиків;

? класифікацію порушень і застосування значних заходів впливу регулятором виключно за суттєві порушення.

Також з метою вдосконалення порядку здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції НБУ вніс зміни до Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції, затвердженого постановою Правління НБУ від 02 січня 2019 року № 8.

До якої відповідальності можуть бути притягнуті суб'єкти господарювання за порушення валютного законодавства? А також які контролюючі органи можуть залучати суб'єктів господарювання до такої відповідальності читайте тут.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини