Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Головні бухгалтерські новини (04.02 - 08.02)

8 лютого 2019, 14:30
1592
0
Реклама

ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ

Із 7 лютого стартувала валютна лібералізація, НБУ доповнив список валютних послаблень

7 лютого 2019 року запрацював Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII.

Він запроваджує цілу низку валютних послаблень.

Додатково до більш ніж 20 інших валютних послаблень для фізичних та юридичних осіб, презентованих на початку січня 2019 року, НБУ додатково вирішив:

1. Дозволити бізнесу репатріацію дивідендів в іноземній валюті за 2018 рік. Такі операції здійснюватимуться в межах загального ліміту на повернення дивідендів, нарахованих за періоди до 2018 року включно, у межах 7 млн євро на місяць.

2. Скасувати для бізнесу вимогу щодо попереднього резервування коштів у гривні для подальшої купівлі валюти (режим Т+1) з 7 лютого.

3. Надходження в іноземній валюті підлягають обов'язковому продажу на валютному ринку з 07 лютого 2019 року до 28 лютого 2019 року (включно) у розмірі 50%, з 01 березня 2019 року - у розмірі 30%.

НБУ також надав можливість населенню проводити операції з онлайн-купівлі іноземної валюти та банківських металів на суму до 150 тис грн не в операційний, а в календарний день. Це означає, що онлайн-купівля валюти через інтернет-банкінги і мобільні додатки є доступною громадянам у режимі 24/7.

Окрім цього, НБУ уточнив, що перерахування валюти за кордон юридичними особами для розміщення на депозитних рахунках (в межах ліміту 2 млн євро на рік) можливо лише за рахунок власної, а не купленої іноземної валюти.

Водночас для протидії непродуктивному відтоку капіталу НБУ заборонив бізнесу та населенню переказувати кошти з метою надання кредитів, здійснення інвестицій або розміщення на банківських рахунках у державу-агресор/державу-окупант, офшорні зони та країни, що не виконують/не належно виконують рекомендації FATF. Також Національний банк тимчасово зберіг обмеження щодо купівлі банками облігацій зовнішньої державної позики України.

За пропозиціями банківської спільноти спрощено окремі вимоги щодо здійснення валютного нагляду банками. Зокрема, для зменшення їх операційних та часових витрат скасована вимога щодо складання письмового висновку як за кожною операцією, так і за договором.

Також скорочено перелік індикаторів сумнівних операцій під час здійснення валютного нагляду. Зокрема, фінансова допомога, за рахунок якої здійснюється операція, не вважатиметься окремим індикатором, а аналізуватиметься фінансовими установами в рамках заходів щодо встановлення джерел походження коштів клієнта.

Зазначені зміни затверджені постановами Правління НБУ від 05.02.2019 р. № 33, а також від 06.02.2019 р. № 35.

252 постанови НБУ втратили чинність задля реалізації нового валютного закону

06.02.2019 опубліковано постанову Правління НБУ "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів Національного банку України" від 05.02.2019 р. № 31 (далі - Постанова № 31)., в якій наведено перелік нормативно-правових актів НБУ, що втратили чинність - їх налічується 252.

Вище згадана постанова прийнята з метою реалізації вимог Закону України "Про валюту і валютні операції" від 21.06.2018 р. № 2473-VIII.

СОЦСТРАХУВАННЯ

З'явилися Методрекомендації по заповненню Звіту про борги зі сплати страхових внесків

У зв'язку із прийняттям правлінням Фонду соцстраху (далі - Фонд) постанови від 12.12.2018 р. № 28 встановлено форму Звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду. Тож на допомогу страхувальникам виконавча дирекція Фонду надає Методичні рекомендації щодо його заповнення.

Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду щокварталу подається страхувальниками, які станом на звітну дату мають заборгованість зі сплати страхових коштів на соцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та/або на соцстрахування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) у такі строки: до 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня.

Звіт подається до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду в один із таких способів:

· на паперових носіях;

· надсилання поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

У разі погашення всієї суми заборгованості зі сплати страхових коштів або сплати суми, яка перевищує заборгованість зі сплати страхових коштів до Фонду, до кінця звітного періоду, Звіт до відділення робочого органу виконавчої дирекції Фонду не подається.

Методичні рекомендації містять опис заповнення рядків Звіту.

ПОДАТКОВА ЗВІТНІСТЬ

ДФС розробила зразки заповнення декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік.

Фахівці ДФСУ підготували зразки заповнення Податкової декларації про майновий стан і доходи за 2018 рік для громадян, ФОП на загальній системі оподаткування та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Так, нині на офіційному субсайті ГУ ДФС у Черкаській області розміщені для завантаження зразки заповнення наступних форм звітності:

· Податкова декларація про майновий стан і доходи_Зразок для громадян;

· Податкова декларація про майновий стан і доходи_Зразок для ФОП на загальній системі;

· Додаток 2 до Декларації_Зразок для ФОП на загальній системі;

· Податкова декларація про майновий стан і доходи_Зразок для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

· Додаток 2 до Декларації_Зразок для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

· Додаток 1 до Декларації_Зразок для осіб, які отримали інвестиційний прибуток.

Сервис отчетности Liga:REPORT - онлайн-помощь бухгалтеру в подаче годовой отчетности.

• Полный набор актуальных форм (налоговая, статистическая, ПФУ)

• Подсказки при составлении отчетности

• Актуальные вебинары

• Автоматические расчеты и камеральные проверки

• Доступ к НПА и многое другое для вашей уверенности!

• Лучшая цена года до конца зимы! -60% для юрлиц.

Удобен как для ФЛП так и для больших компаний!

Оприлюднено проект змін до декларації з турзбору.

ДФС оприлюднила проект наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору».

Проектом затверджується нова редакція Декларації, у якій передбачена нова база справляння туристичного збору (далі - Збору), можливість зазначити ставки Збору, встановлені органом місцевого самоврядування для внутрішнього або в'їзного туризму, можливість зазначити суми авансових платежів.

Крім цього, проектом передбачено, що у разі визначення суб'єкта господарювання податковим агентом на території адміністративно-територіальних одиниць, які відповідають різним кодам органів місцевого самоврядування за КОАТУУ, але ці адміністративно-територіальні одиниці обслуговуються одним контролюючим органом, надається одна Декларація з кількома додатками відповідного типу (на сьогодні Декларації надаються окремо по кожній адміністративно-територіальній одиниці).

У проекті також визначені поля для зазначення даних щодо обліку податкової пільги зі Збору.

ОПЛАТА ПРАЦІ

Стажування при працевлаштуванні можливе лише для визначеної категорії осіб.

Проходження стажування законодавчо передбачено лише для певних категорій осіб, зокрема державних службовців, студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів, зареєстрованих безробітних тощо.

На це звертає увагу Мінсоцполітики у листі від 21.11.2018 р. № 1748/0/101-18.

При цьому конкретний перелік документів, який необхідно оформити, визначається законодавством в залежності від категорій осіб, яких планується залучити до стажування.

Тому залучати осіб до стажування можна виключно у випадках, передбачених законодавством.

В інших випадках з метою перевірки відповідності особи роботі, яка йому доручається, з нею слід укладати трудові договори та обумовлювати випробування в порядку, визначеному статтями 26 - 28 КЗпП.

ГУ Держпраці в Івано-Франківській області відмічає: за наявності вакантних місць студенти можуть бути зараховані на штатні посади, якщо робота на них відповідає вимогам програми практики.

У разі проходження практики студентами ВНЗ без зарахування їх на штатні посади трудові відносини між практикантом і підприємством не виникають. У разі зарахування студента на штатну посаду з ним укладається трудовий договір шляхом оформлення наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та з повідомленням органів ДФС.

Працівник відпрацьовує щодня різну кількість годин: як проводити оплату.

Управління Держпраці у Черкаській області відповіло на питання представника суб'єкта господарювання щодо такої ситуації:

«На підприємстві введена погодинна оплата праці. Працівники прийняті на повний робочий день, проте працюють різну кількість годин, тобто працівник може працювати по 4,5,6 годин на день. Як проводити оплату?».

Якщо працівнику встановлено повний робочий час, який складає 40 годин на тиждень, а фактично він працює меншу кількість годин у зв'язку із відсутністю організаційних або технічних умов, то має місце простій не з вини працівника. Простій не з вини працівника відповідно до статті 113 КЗпП підлягає оплаті з розрахунку не менше від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Не проведення оплати часу простою не з вини працівника є порушенням законодавства про працю, за яке передбачена адміністративна та фінансова відповідальність.

ПДВ

Через округлення сума ПДВ в ПН і первинних документах не співпадає: як заповнити графу 11.

Графа 11 розділу Б податкової накладної (графа 14 розділу Б розрахунку коригування) заповнюється у гривнях з копійками, але з урахуванням особливостей здійснення окремих операцій з постачання товарів/послуг допускається зазначення в цій графі показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків включно після коми.

Необхідною кількістю знаків після коми у кількісному показнику вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графі 10 податкової накладної та рядків I-IX розділу А податкової накладної.

Розрахунок графи 11 розділу Б податкової накладної «Сума ПДВ» (графи 14 розрахунку коригування) відбувається внаслідок добутку графи 10 розділу Б податкової накладної «Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ» (графи 13 розрахунку коригування) на ставку податку.

На сьогодні ДФС реалізовано можливість реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, в графах 7 та 11 (графи 14 розрахунку коригування) в яких зазначено ціну постачання одиниці товару/послуги та суми ПДВ відповідно з більше ніж двома знаками після коми.

Таким чином, обрахунок суми ПДВ у податковій накладній/розрахунку коригування здійснюється з урахуванням вимог ПКУ та з можливістю зазначення в показниках, які беруть участь у обрахунку суми ПДВ, належної кількості знаків після коми, що забезпечує можливість точного визначення суми ПДВ у податковій накладній (графа 11)/розрахунку коригування (графа 14). При цьому дані податкового обліку платника податку повинні відповідати даним первинного (бухгалтерського) обліку.

Такий порядок заповнення графи 11 податкової накладної порекомендувала ДФС у категорії 101.16 розділу «Запитання - відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини