Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уже сьогодні зарплату готівкою можна виплачувати в сумі понад 50 тис.грн

15 лютого 2019, 11:15
2412
0
Реклама

Із 15 лютого 2019 року розширено перелік випадків, на які не поширюються обмеження готівкових розрахунків між суб'єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 000 гривень. Тепер такі обмеження не поширюються на виплати, пов'язані з оплатою праці (зокрема враховуючи соціальну значимість таких питань).

Це сталося завдяки постанові Правління НБУ від 12.02.2019 р. № 37, яка внесла зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

Також уточнено норми щодо оприбуткування готівки при застосуванні РРО з урахуванням вимог наказу Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547. Зокрема, надається можливість оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги, шляхом забезпечення зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (щоденних Z-звітів) в електронній формі протягом трьох років і занесення інформації згідно з фіскальними звітними чеками до відповідних книг обліку (книги обліку розрахункових операцій - у разі її використання)

Окрім того, уточнено поняття відокремлених підрозділів суб'єктів господарювання та визначено, що це філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України, та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

Небанківським фінансовим установам пропонується встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов'язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача.

Керівник установи/підприємства визначає відповідним внутрішнім розпорядчим актом перелік посад та кількість посадових осіб, уповноважених підписувати касові документи задля забезпечення оптимального процесу документообігу та контролю.

Не встигли валютні новації запрацювати, а Нацбанк уже вніс зміни до ухвалених ним місяць тому підзаконних нормативів. Причому всі новації набули чинності із 07.02.2019. Детальніше про них читайте у статті "Валютні новації: Нацбанк підкоригував нормативи" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини