Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи в праві роботодавці відмовити у прийнятті на роботу через судимість?

14 березня 2019, 16:00
4410
0
Реклама

У зверненні працівника зазначено, що йому відмовлено у працевлаштуванні за причини того, що він мав судимість. Слід зазначити, що, пп. 8 п. 1 ст.5 Закону "Про зайнятість населення" № 5067 визначено, що держава гарантує у сфері зайнятості захист від дискримінації у сфері зайнятості, необґрунтованої відмови у найманні на роботу і незаконного звільнення. Крім того, ст. 14 цього ж Закону визначені категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, так, пп. 3 п. 1 ст. 14 визначено, що до такої категорії відносяться особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування.

Законодавство гарантує громадянам правовий захист від незаконної відмови у прийнятті на роботу. Так, необгрунтована відмова в прийнятті на роботу може бути оскаржена до суду, оскільки ст. 55 Конституції України встановлено, що права людини захищаються судом і кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів держвлади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

В районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судах розглядаються, зокрема, спори про відмову в прийнятті на роботу, відповідно до ч.2 ст. 232 КЗпП.

У п. 6 постанови Пленуму ВСУ "Про практику розгляду судами трудових спорів" від 06.11.1992 № 9 роз'яснено, що при обгрунтованості позову про укладення трудового договору суд рішенням зобов'язує власника або уповноважений ним орган укласти трудовий договір з особою.

Виходячи з вищевикладеного, громадянину було рекомендовано звернутися до суду для поновлення своїх трудових прав, оскільки відмова роботодавця у працевлаштуванні працівника за причини його судимості є незаконною.

ГУ Держпраці в Дніпропетровській області.

Детальніше про квоту на працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії в сприянні працевлаштуванню читайте тут.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини