Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Місяць надання відпустки та звільнення не збігаються: як провести остаточний розрахунок

12 квітня 2019, 11:40
687
0
Реклама

Працівниця одного із підприємств поцікавилася у ГУ Держпраці у Дніпропетровській області стосовно того який період має включатися до розрахунку суми компенсації за дні невикористаної відпустки, у випадку коли працівнику надається відпустка із послідуючим звільненням, при тому, що місяць надання відпустки та звільнення не збігаються.

ВІДПОВІДЬ: Незалежно від того, скільки заяв подаватиме працівник щодо надання відпустки з подальшим звільненням, відділу кадрів підприємства необхідно видати два окремих накази: про надання відпустки та про звільнення.

Це пов'язано з тим, що за Переліком № 578/5 зазначені накази мають різні строки зберігання: п'ять років - наказ про надання щорічної відпустки та 75 років - наказ про звільнення. Крім того ці накази зазвичай зберігаються в різних справах, зокрема, наказ про надання відпустки - у справі "Накази про надання відпусток", а наказ про звільнення - у справі "Накази з особового складу".

Першим варто видати наказ про надання відпустки з таким розрахунком, щоб виплатити працівникові зарплату й відпускні не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

З наказом про звільнення можна не поспішати (раптом працівник передумає звільнятися або захворіє та доведеться скасовувати наказ) і видати його за день - два до останнього дня відпустки (саме цей день буде днем звільнення), щоб встигнути оформити трудову книжку й розрахувати та виплатити працівникові всі належні суми відповідно до ст. 47, 116 КЗпП.

Компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, працівнику повинні виплатити в день звільнення.

За повідомленням сайту ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Відпустки для сумісника й особливості їх надання розглядалися у матеріалі видання БУХГА.ЛТЕР&ЗАКОН за посиланням.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини