Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як платникам екоподатку розрахувати річний обсяг викидів двоокису вуглецю

16 квітня 2019, 08:30
2760
0
Реклама

Якщо обчислений платником за розрахунковим методом щорічний обсяг викидів двоокису вуглецю не перевищуватиме встановлений п. 242.4 ПКУ граничний річний обсяг викидів двоокису вуглецю в обсязі 500 тонн, то податкові зобов'язання з екологічного податку за викиди двоокису вуглецю в атмосферне повітря у такого платника не виникатимуть.

Водночас такому платнику відповідно до п. 250.9 ПКУ рекомендується повідомити відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення про відсутність у нього у звітному році об'єкта оподаткування екологічним податком та скласти заяву із додаванням розрахунку визначення ним річного обсягу викидів двоокису вуглецю за результатами споживання палива його стаціонарними джерелами забруднення.

Відповідні роз'яснення фахівців ДФСУ розміщені в категорії 120.05 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.sfs.gov.ua).

Додаткового контролери завважили, що з метою встановлення суб'єктом господарювання факту перевищення визначеного п. 240.7 ПКУ граничного обсягу викидів двоокису вуглецю, такому суб'єкту необхідно вжити заходів із виконання інвентаризації обсягу таких викидів.

Зокрема, Інструкцією про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженою наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 р. № 7, встановлено, що інвентаризація викидів забруднюючих речовин, які не визначені за безпосередніми інструментальними вимірам, наприклад, двоокису вуглецю, виконується за матеріалами технологічного регламенту або розрахунковим методом.

Порядок виконання інвентаризації викидів забруднюючих речовин енергетичними установками, у тому числі двоокису вуглецю, у разі використання різних видів палив розрахунковим методом, визначений Галузевим Керівним Документом "ГКД 34.02.305-2002 Викиди забруднюючих речовин у атмосферне повітря від енергетичних установок. Методика визначення", затвердженим наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.06.2002 р. № 359.

Нагадуємо, що легко та зручно звітувати з екоподатку можна за допомогою сучасного сервісу Liga:REPORT (є підказки щодо заповнення декларації). Спробуйте прямо зараз. 7-денний тестовий доступ без обмежень.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини