Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розслідування нещасних випадків по-новому вже з 1 липня

22 травня 2019, 16:15
5069
0
Реклама

Фонд соцстрахування наголосив, що нова редакція Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві набуде чинності 01.07.2019 р.

Нагадаємо: вона була затверджена КМУ від 17.04.2019 р. № 337 і передбачає, зокрема, запровадження строку давності для розслідування нещасних випадків.

Дія цього акта розширена на всіх застрахованих (офіційно працевлаштованих) осіб, фізосіб-підприємців, осіб, які провадять незалежну профдіяльність, членів фермерських господарств, осіб, які працюють на умовах ЦПД та ін.

Відповідно до нової версії Порядку рішення про визнання нещасного випадку та/або гострого профзахворювання (отруєння) пов'язаними чи не пов'язаними з виробництвом приймає комісія. Робить вона це шляхом голосування простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів членів комісії голос голови комісії є вирішальним.

Також з 01 липня запровадять строк давності для розслідування нещасних випадків на виробництві і профзахворювань. Він становитиме три роки з дня їх настання. Водночас, у разі встановлення факту нещасного випадку рішенням суду, розслідування будуть проводити незалежно від дати його настання.

Крім того, подовжать строки проведення розслідування нещасного випадку та/або гострого профзахворювання (отруєння) до 5 робочих днів (зараз на це відведено 3 дні), спеціального розслідування - до 15 робочих днів (проти теперішніх 10 днів).

Зменшать кількість документів, які потрібно оформляти за результатами роботи комісії з розслідування. Так, потрібно буде складати акт за формою Н-1/П (якщо нещасний випадок пов'язаний із виробництвом) або Н-1/НП (якщо не пов'язаний), а акт за формою Н-5 скасують.

Джерело: повідомлення Фонду соціального страхування України.

Про те, як діяти працівнику у разі бездіяльності роботодавця йдеться у матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини