Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавці повинні враховувати обмеження при нарахуванні лікарняних та декретних

5 червня 2019, 14:10
927
0
Реклама

ФСС нагадав роботодавцям, що під час розрахунку розміру лікарняних та декретних працівникам зі стажем менше 6 місяців протягом останніх 12 місяців роботи, слід враховувати передбачені законодавством обмеження.

Так, зазначеним застрахованим особам, максимальний розмір допомоги буде наступним:

1) допомога по тимчасовій непрацездатності - не більше за розмір допомоги, обчислений із мінзарплати (далі- МЗП), встановленої на час настання страхового випадку;

2) допомога по вагітності та пологах - не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру МЗП, встановленої на час настання страхового випадку.

Механізм, який обмежує розмір матзабезпечення залежно від набутого страхового стажу, законотворці прописали у ч.4 ст. 19 Закону № 1105-XIV від 23.09.1999 р. (далі - Закон № 1105).

Вказану максимальну межу розміру лікарняних та декретних для застрахованих осіб застосовують до розміру допомоги, розрахованої на загальних підставах.

Тобто, розмір лікарняних та декретних спершу визначають відповідно до норм ст. 24 та 26 Закону № 1105. А вже потім, за необхідності, застосовують обмеження розміру допомоги, які передбачені ч. 4 ст. 19 Закону № 1105.

При цьому, розмір середньої зарплати за один календарний день для обмеження визначають шляхом ділення розміру МЗП (при розрахунку лікарняних) або двократного розміру МЗП (під час визначення декретних) на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) відповідно до п. 5 Порядку від 26.09.2001 р. № 1266.

За матеріалами сайту Фонду соціального страхування України.

Хто має право на допомогу з тимчасової втрати працездатності та, що є підставою для виплати такої допомоги читайте за посиланням.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Обирай інформаційно-правові продукти ЛІГА:ЗАКОН та отримуй подарунки ---> ЗАМОВИТИ

Подписывайтесь на наш канал в Telegram и страницу в Facebook, чтобы всегда быть в курсе бухгалтерских событий.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини