Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Робота в спеку: роботодавцям слід відкоригувати час

12 червня 2019, 11:40
1085
0
Реклама

Цьогорічне літо розпочалось одразу з тридцятиградусної спеки, на чому зосереджує увагу Управління Держпраці у Хмельницькій області. Спеціалісти відомства закликають керівників підприємств та організацій вжити заходів із попередження нещасних випадків під час підвищення температури повітря.

Зокрема, будівельним організаціям в умовах підвищення температури повітря необхідно:

· змістити графік робочого часу;

· обмежити роботу працівників, які виконають кладку зовнішніх стін в піковий час;

· збільшити технологічні перерви будівельним бригадам;

· розробити графік роботи - по 30 хвилин працівники працюють, 30 хвилин відпочивають;

· провести позаплановий інструктаж працівникам, які виконують роботи на висоті.

Підприємствам водопровідно-каналізаційного та сільського господарства в умовах підвищеної температури навколишнього середовища варто звернути особливу увагу та посилити контроль відносно виконання газонебезпечних робіт та робіт в замкнутих просторах (люках, лазах, відстійниках тощо).

Особливу увагу рекомендують звернути на:

· забезпечення робітників засобами індивідуального захисту;

· стан каналізаційних та очисних споруд, забезпечення проведення робіт в колодязях під особистим контролем керівників та спеціалістів підприємств, а також робіт у кабінах машин та механізмів не обладнаних кондиціонерами.

Від роботодавців вимагають також забезпечити належні умови праці працівникам на виробничих об'єктах в умовах дії високих температур таким чином:

· обмежити виконання робіт підвищеної небезпеки, в тому числі робіт на висоті, експлуатацію баштових кранів та інших будівельних машин, механізмів;

· відкоригувати розпорядок робочого дня, тривалості робочої зміни та обідньої перерви, збільшити кількість технологічних перерв, а саме: запровадити ранній початок робочого дня і, відповідно його закінчення, зменшити тривалість робочих змін, збільшити обідню перерву з 13-00 до 16-00 години;

· забезпечити працівників питною водою, не допускати їх перегріву;

· провести позапланові інструктажі з працівниками щодо дотримання вимог безпечного ведення робіт та надання долікарської допомоги у разі сонячного та теплового удару, запаморочення;

· доукомплектувати медичні аптечки на робочих місцях;

· проводити медичні огляди на початку робочої зміни працівників, які виконують роботи, що віднесені до робіт з підвищеною небезпекою, або експлуатують об'єкти підвищеної небезпеки тощо.

Джерело: повідомлення Управління Держпраці у Хмельницькій області.

Від себе відзначимо, що не всі роботодавці приділяють належну увагу проведенню інструктажу чи інших видів навчання безпосередньо перед допуском до роботи. Хоча цього вимагають і трудове законодавство, і законодавство з охорони праці. Про які саме інструктажі й інші форми навчання варто попіклуватися роботодавцю читайте в статті газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини