Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працедавцям слід врегулювати питання роботи донорів в день здачі крові

26 липня 2019, 08:45
342
0
Реклама

Мінсоцполітики нагадало про вимоги щодо прав донорів.

Законодавство надає низку послаблень тим працівникам, які є або виявили бажання стати донорами. Перша пільга стосується дня відповідного медичного обстеження і здавання крові та (або) її компонентів. У такий день роботодавці зобов'язані безперешкодно відпускати донорів з місця роботи (служби або навчання) за їх заявами. Виняток - ситуація, коли відсутність донора на його робочому місці може призвести до загрози життю чи здоров'ю людей, до невиконання завдань, пов'язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку, до суттєвої матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків.

Зі свого боку, донор зобов'язаний не пізніше ніж за три дні до дня медобстеження, що проводять перед даванням крові та (або) її компонентів, повідомити письмовою заявою роботодавця про свій намір пройти таке обстеження і здати кров та (або) її компоненти. Більше того, у такій заяві зазначена особа має визначити додатковий день відпочинку. Заяву не подають:

- у випадках, коли особа, яка виявила бажання здати кров або її компоненти, перебуває у відпустці, відрядженні;

- коли її кров терміново необхідна для надання невідкладної медичної допомоги хворому;

- у разі стихійного лиха, аварій та катастроф, епідемій, епізоотій та інших надзвичайних ситуацій на всій території України або в окремих її місцевостях.

Законодавство вимагає звільняти від роботи із збереженням за ним середнього заробітку працівника, який є або виявив бажання стати донором, в день давання крові та (або) її компонентів, а також в день медичного обстеження.

Наступна пільга, гарантована донору: йому надають додатковий день відпочинку зі збереженням за ним середнього заробітку. Це має місце після кожного дня давання крові та (або) її компонентів, у т. ч. і в разі давання їх у вихідні, святкові та неробочі дні. За бажанням працівника цей день може бути приєднано до щорічної відпустки або використано в інший час протягом року після дня давання крові чи її компонентів.

Якщо ж за погодженням з роботодавцем в день давання крові донора залучали до роботи, йому за бажанням надаютюь інший день відпочинку із збереженням за ним середнього заробітку.

Водночас Мінсоцполітики визнало: порядок залучення донора до роботи в день давання ним крові законодавством не регламентовано. Тому це питання доцільно врегулювати за домовленістю між працівником і роботодавцем. А ще краще - за допомогою внутрішніх документів юрособи, зокрема, за допомогою правил внутрішнього трудового розпорядку. При цьому саме залучення донора до роботи в день давання ним крові, на думку відомства, доцільно оформити наказом (розпорядженням) підприємства (установи, організації).

Джерело: лист Мінсоцполітики від 16.01.2019 р. № 8/0/103-19/283

Про те, за яких умов донори мають право на лікарняні в розмірі 100% середнього заробітку, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини