Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гнучкий графік роботи: коментар запропонованих змін від профспілки

26 липня 2019, 12:30
470
0
Реклама

Федерація профспілок України висловила свою позицію по підготовленому Мінсоцполітики проекту закону щодо гнучких форм організації праці.

Нагадаємо: у вказаному законопроекті йдеться про можливість встановити гнучкий режим робочого часу, укладати трудовий договір на умовах дистанційної (надомної) роботи, а також - про дозвіл окремим категоріям працівників самостійно планувати свій робочий час. Деталі - у новині.

Гнучкий режим робочого часу (далі - ГРРЧ) можна буде встановити за погодженням між роботодавцем та працівником на визначений строк чи безстроково при прийнятті на роботу або згодом.

При дотриманні встановленої норми робочого часу він може передбачати:

- фіксований час, коли працівник повинен бути на робочому місці;

- змінний час, коли працівник сам визначає момент початку та закінчення роботи, та час перерви для відпочинку і харчування, який пропонують не обмежувати двома годинами.

Однак, як відмічають профспілки, чинне законодавство і зараз передбачає можливість запровадити ГРРЧ, цю опцію роботодавці використовують. Зокрема, у 2006 році Мінпраці затвердило "Методичні рекомендації щодо встановлення гнучкого режиму праці" (наказ від 04.10.2006 р. № 359), які регулюють умови та порядок запровадження ГРРЧ.

Положення вказаного законопроекту частково повторюють ці рекомендації. Разом з тим, законопроект передбачає, що певні категорії працівників матимуть переважне право на роботу із застосуванням ГРРЧ.

Джерело: сайт Федерації профспілок України

У чому особливості та який порядок уведення на підприємстві неповного робочого часу можна дізнатись із матеріалі теми тижня "Неповний робочий час" в газеті "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини