Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна арештувати зарплатний рахунок в рамках виконавчого провадження

5 серпня 2019, 14:25
5615
0
Реклама

Нещодавно одна фізособа подала до місцевого суду позов про визнання права власності та зняття арешту з коштів боржника. Відповідачем була інша фізособа, на чию користь з позивача стягували грошову компенсацію частки у праві спільної сумісної власності на майно та витрати на ремонт квартири. Третьою особою у справі був відділ державної виконавчої служби. А приводом до звернення стало те, що держвиконавці наклали арешт на грошові кошти, що містяться на всіх рахунках позивача. Зокрема - і на той, який використовують для нарахування йому заробітної плати.

В позові заявник стверджував, що внаслідок такого арешту він не може отримати зарплату, яка являється єдиним джерелом його існування, а також немає можливості оплачувати комунальні платежі та далі виплачувати борг, який виплачувати він не заперечує.

При розгляді справи суд звернув увагу на те, що відповідно до ч.ч.1,2 ст. 128 КЗпП, під час кожної виплати зарплати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, - 50% зарплати, яка належить до виплати працівникові. При відрахуванні з заробітної плати за кількома виконавчими документами за працівником у всякому разі повинно бути збережено 50% заробітку.

Інші норми законодавства стверджують, що своєчасність та обсяги виплати зарплати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їх черговості.

З цього зробили висновок, що накладення арешту на рахунок боржника, призначений для виплати заробітної плати, унеможливлює своєчасну виплату зарплати, що призводить до порушення конституційних прав громадян. А отже суд постановив про скасування арешт майна боржника в частині арешту коштів, що надходять на рахунок позивача як заробітна плата.

Джерело: рішення Борівського районного суду Харківської області від 18.06.2019 р. у справі № 614/386/19.

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини