Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Частину щорічної відпустки можна взяти на вихідні дні - Держпраці

7 серпня 2019, 15:40
1784
0
Реклама

Спеціалісти Держпраці роз'яснили, чи можна надати частину щорічної основної відпустки у вихідні дні.

Вони нагадали, що щорічну відпустку за проханням працівника можна поділити на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш як 14 календарних днів. При цьому ця частина відпустки необов'язково має бути першою (ч. 1 ст. 12 Закону № 504).

Водночас законодавство передбачає лише можливість поділу щорічної відпустки на частини, а не обов'язок роботодавця поділити її на частини, як того бажає працівник.

Тому з метою недопущення втрат робочого часу та беручи до уваги виробничі обставини, роботодавець може й не погодитися поділити відпустку так, як того бажає працівник, також може запропонувати свої умови поділу щорічної основної відпустки або не поділити її взагалі.

При цьому трудове законодавство не містить обмежень щодо надання працівникові відпустки або її частини у певні календарні дні.

Отже, щорічну відпустку чи її частину можна надавати співробітникам у будь-який календарний день, у тому числі в суботу та неділю.

Зверніть увагу!

При визначенні тривалості щорічних відпусток не враховують святкові і неробочі дні, вказані у ст. 73 КЗпП. Тому якщо на період щорічної відпустки припадають такі святкові і неробочі дні, то такі дні додають до щорічної відпустки і працівник відпочиває довше.

Джерело: ГУ Держпраці у Херсонській області

Як правильно надати щорічну основну й додаткову відпустки працівнику, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Порядок надання щорічних відпусток".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини