Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова схема знесення "хрущовок"

19 серпня 2019, 11:40
10898
0
Реклама

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розробило новий законопроект "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду", який має замінити Закон № 525. Одна з ключових новацій, згідно з повідомленням Мінрегіону: згоду мешканців будинку на проведення реконструкції повинні надати не менше 75% власників квартир та іншого нерухомого майна в межах кварталу (мікрорайону). Зараз потрібна обов'язкова згода 100% мешканців будинку.

Знесенню підлягають багатоквартирні будинки, які не відповідають санітарним і технічним вимогам, є непридатними для проживання, та реконструкція яких без знесення є економічно невиправданою і може завдати шкоду життю та здоров'ю людей. Знесенню передує надання власникам квартир та/або нежитлових приміщень, розташованих у такому будинку, інших рівноцінних квартир та/або приміщень або компенсації їх вартості.

У разі знесення багатоквартирних будинків із подальшим новим будівництвом допускають підвищення поверховості нової забудови. Новий законопроект зокрема допускає можливість здійснювати реконструкцію застарілого житла різної поверховості, а не лише до 5 поверхів. Проектом комплексної реконструкції кварталів без призупинення експлуатації об'єкта реконструкції може передбачатися, зокрема, надбудова до 3-х поверхів, без урахування мансардного поверху.

Якщо умовою комплексної реконструкції кварталу (мікрорайону) буде обов'язкове відселення, то у разі відмови власника або наймача квартири та/або нежитлового приміщення від відселення, зазначене питання вирішать в судовому порядку. Якщо власник (наймач) житла відмовиться від укладення договору про надання рівноцінних об'єктів нерухомого майна (квартири та/або нежитлового приміщення), йому можуть надати грошову компенсацію за об'єкт нерухомого майна. Таку грошову компенсацію не надають у випадку, якщо квартира та/або нежитлове приміщення, яке підлягає вивільненню, є предметом обтяжень або є об'єктом іпотеки.

Власнику квартири, що підлягає вивільненню, компенсацію її ринкової вартості надають виключно у разі наявності у нього на праві власності іншої квартири або індивідуально (садибного) житлового будинку, що підтверджено документально.

Розмір грошової компенсації за квартиру та/або нежитлове приміщення, земельну ділянку, що відчужується, визначають на підставі їх експертної грошової оцінки.

Згоду на відселення оформляють між інвестором-забудовником та власником квартири та/або нежитлового приміщення в довільній формі і вона підлягає нотаріальному посвідченню.

У Мінрегіоні акцентували також, що зараз коефіцієнт відшкодування за старе житло становить 1,5. Тобто при переїзді в новий будинок повинні надати квартиру на 50% більше. Це стало основною причиною того, що реновація застарілого житла в Україні так і не змогла розпочатися на практиці, а тому ця норма в законопроекті буде відсутня.

У разі ухвалення законопроекта відповідний закон набере чинності через два роки з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: Урядовий портал

Про правовий статус й особливості створення ОСББ читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини