Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що робити, коли отримали фіктивний лікаряний лист

27 серпня 2019, 09:00
982
0
Реклама

Фонд соцстраху попереджає роботодавців про безпідставні видачі лікарняних листів.

Існує можливість того, що підприємство може отримати від працівника фіктивний лист непрацездатності. Тому роботодавець може звернутись як страхувальник за місцем реєстрації до відділення ФСС з запитом щодо визначення законності листка непрацездатності.

На підставі такого запиту Фонд має провести позапланову перевірку первинної меддокументації у закладі охорони здоров'я, простіше кажучи - перевірити лікарняні листи.

В разі виявлення неправомірних дій лікаря керівнику медзакладу буде направлений лист про відповідальність за здійснені порушення, а також про обов'язок відшкодувати винними особами Фонду кошти, що були виплачені працівнику (ст. 1172 ЦКУ, п. 8.1.-8.3. Інструкції №455 від 13.11.2001 р).

Також застраховані особи, які в період лікарняного порушують режим, встановлений лікарем, або не з'являються без поважних причин у призначений строк на медогляд (т. ч. на ЛКК чи МСЕК), втрачають право на цю допомогу з дня порушення на термін, який встановлений рішенням органу, що призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності (ст. 23 Закону №1105 від 23.09.1999 р.).

Тож, ФСС звертає увагу на відповідальність за незаконне одержання матдопомоги за соцстрахуванням, яка визначена ст.16 Закону № 1105.

За повідомленням ФСС

Що робити коли працівник травмувався поза роботою, читайте тут.

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини