Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські імпортери та експортери тепер можуть стати АЕО та отримати пільги на митниці

12 вересня 2019, 13:13
1912
0
Реклама

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект № 1048 від 29.08.2019 р. про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів (АЕО).

За нього проголосували 332 народних депутати.

Хто такі АЕО? Фактично, це будь-яке підприємство-резидент, яке виконує будь-яку роль в міжнародному ланцюзі постачання товарів (виробник, експортер, імпортер, митний представник, перевізник, експедитор, утримувач складу) та отримало відповідну авторизацію (набуло статуса авторизованого економічного оператора).

Для надання авторизації АЕО застосовуються такі критерії :

1) дотримання вимог митного та податкового законодавства України, а також відсутність фактів притягнення до кримінальної відповідальності;

2) належна система ведення бухгалтерського обліку, комерційної та транспортної документації;

3) стійкий фінансовий стан;

4) забезпечення практичних стандартів компетенції або професійної кваліфікації відповідальної посадової особи підприємства;

5) дотримання стандартів безпеки та надійності.

Додаткові умови відповідності підприємства критеріям АЕО прописані у ст. 14 оновленого МКУ. Серед іншого, це:

- відсутність у кінцевих бенефіціарних власників не погашеної або не знятої в установленому законом порядку судимості за контрабанду та злочини у сфері госпдіяльності, профдіяльності, пов'язаної із наданням публічних послуг;

- на посадових осіб протягом 3-х календарних років не були накладені адміністративні стягнення за порушення митних правил.

Авторизація АЕО може бути таких типів:

1) про надання права на застосування спеціальних спрощень (далі -АЕО-С);

2) про підтвердження безпеки та надійності (далі - АЕО-Б).

Підприємство самостійно обирає тип авторизації та може одночасно мати авторизації обох типів.

Тобто отримати сертифікат АЕО, означає отримати певний ступінь довіри митниці до підприємства, відповідно, отримати право на користування пільгами і перевагами, прописаними в оновлених нормах МКУ (див. ст. 13, 13-1 оновленого МКУ).

Раніше у ЗМІ повідомлялось, що віце-президент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс під час зустрічі з Президентом заявив, що ЄС завершить розгляд питання про надання Україні коштів другого траншу в розмірі 500 млн євро, як тільки відповідні вимоги для їх отримання будуть виконані українською стороною.

Умовами для отримання 500 млн євро допомоги є, зокрема, прийняття закону про авторизованих економічних операторів.

Із пояснювальної записки: мета прийняття Закону - запровадження в Україні інституту АЕО аналогічного тому, що функціонує в ЄС, та виконання Україною зобов'язань, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Читайте експерс-аналізи до інших резонансних законопроектів - за посиланням.

Джерело: законопроект № 1048 від 29.08.2019 р. "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів"

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини