Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Харчування учасників іноземних делегації за принципом "шведського столу" — додаткове благо?

3 жовтня 2019, 10:00
285
0
Реклама

Податківці продовжують наполягати, що вартість громадського харчування в кафе та ресторанах представників делегації за принципом "шведського столу" слід включати до оподатковуваного доходу таких фізосіб. Як наслідок, контролери хочуть, щоб на цей дохід нараховували ПДФО і військовий збір на загальних підставах. Про це йдеться у черговій ІПК, але уже нової ДПС. ЇЇ податківці видали з урахуванням висновків, викладених у рішенні Донецького окружного адміністративного суду від 24.04.2019 р. (справа № 200/1191/19-а).

ДПС вказує, що суд підтримує позицію, що представники делегацій отримували дохід у вигляді харчування, але підприємство не укладало відповідні договори з представниками на отримання такого доходу. Крім того, суд також зазначив, що "неможливо встановити кількість та вартість харчування особисто кожного представника іноземної делегації з урахуванням особливостей, які виникають при харчуванні за принципом "шведського столу"".

І тут у податківців їх улюблений аргумент: неможливість персоніфікувати отриманий дохід та відсутність можливості розрахувати кількість спожитих продуктів не може слугувати підставою для звільнення представника делегації від сплати відповідних податків та зборів.

До того ж вони вказують, що на фізосіб-нерезидентів, тобто іноземних гостей, теж поширюються норми про отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Проте, хотілось би процитувати податківцям й окремі тези із рішення Першого апеляційного адміністративного суду від 23.07.2019 р. по цій справі, де суд став на бік платника податків і апеляційну скаргу ДФС залишив без задоволення.

Суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції про те, що оскаржувана ІПК, у якій зазначено, що дохід, отриманий фізособою-нерезидентом як додаткове благо у вигляді безоплатного харчування включається до оподатковуваного доходу, суперечить положенням податкового законодавства, а тому підлягає скасуванню.

Тож, схоже, це не остання ІПК, де податківці будуть продовжувати наполягати на своєму попри рішення судів.

Джерело: ІПК ДПС від 09.09.2019 р. N 87/6/99-00-04-07-03-15/ІПК

Про податкові наслідки харчування працівників за кошти роботодавця йшлося в газеті "Інтерактивна бухгалтерія" за посиланням.

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини