Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Влада хоче скасувати трудові книжки до кінця року

9 жовтня 2019, 09:45
5772
1
Реклама

Міністр КМУ, Дмитро Дубілет, продовжує знайомити громадськість з процесами діджиталізації країни і, зокрема, трудової сфери.

Сьогодні 09.10.2019 р обіцяють запустити в роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов'язковість трудових книжок.

Ось кілька ключових тез пропонованої реформи, озвучених міністром:

1. Громадяни не будуть зобов'язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати.

Справа в тому, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані.

2. Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо для нього важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів.

Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП. Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID.

Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

3. Якщо у вас є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр - самостійно або через роботодавця. Тоді вам зберігати трудову книжку, як носій інформації, зовсім не буде потреби.

4. Якщо хтось все ж захоче "колекціонувати" інформацію про своє стажі в трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна все так же просити свого роботодавця робити в ньому записи і ставити штампи. Але ні ви, ні роботодавець це тепер не зобов'язані робити.

Прийняти закони, відповідні постанови і запустити все технічно постараються вже в цьому році.

За повідомленням Дмитра Дубілета на сторінці в Фейсбуці.

Наразі трудова книжка лишається важливим документом, адже саме вона підтверджує факт трудової діяльності працівника. Як її вести пояснено у матеріалах теми тижня "Трудові книжки" газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначених та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини