Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ-наслідки відступлення права вимоги за інвестиційним договором

25 листопада 2019, 12:30
839
0
Реклама

ДПС розглянула ситуацію, коли ТОВ (первинний кредитор) перерахувало забудовнику - платнику ПДВ передоплату за товари (об'єкти інвестування). Але згодом ТОВ відступило право вимоги на непоставлені об'єкти інвестування новому кредитору.

На дату отримання попередньої оплати забудовник зобов'язаний був визначити податкові зобов'язання з ПДВ, скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну. На підставі такої зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної первинний кредитор має право формувати податковий кредит.

У разі відступлення первинним кредитором права вимоги в розмірі боргу за непоставлені об'єкти інвестування новому кредитору в обмін на грошові кошти об'єкта обкладення ПДВ не буде (пп. 196.1.5 ПКУ). Відповідно, така операція не спричиняє ПДВ-наслідків у первинного кредитора. Податковий кредит, сформований первинним кредитором на дату списання коштів з його банківського рахунка, у такому разі коригувати не потрібно.

Утім, об'єкти інвестування первинним кредитором не були отримані (та не будуть отримані у майбутньому). У цьому податківці вбачають негоспдіяльне використання цих об'єктів і вимагають нарахування первинним кредитором компенсуючих ПДВ-зобов'язань згідно з п. 198.5 ПКУ.

Отже, первинному кредитору необхідно не пізніше останнього дня місяця, у якому було відступлено право вимоги, скласти й зареєструвати зведену податкову накладну за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

Таке роз'яснення надала ДПСУ в ІПК від 19.11.2019 р. № 1427/6/99-00-07-03-02-15/ІПК.

Більше про такі операції читайте, зокрема, в статтях сервісу "Інтерактивна бухгалтерія":

- "Відступлення права вимоги в бухгалтерському обліку";

- "Відступлення права вимоги грошових коштів: ПДВ-облік";

- "Відступлення права товарної вимоги: ПДВ-облік у сторін";

- "Відступлення права вимоги: правові аспекти".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини