Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українці мають лише кілька днів для вибору ціни газу на наступний рік для себе

19 грудня 2019, 15:10
1713
0
Реклама

До 24 грудня українці можуть відмовитися від гарантованої урядом ціни на газ на наступний рік. Для цього слід звернутися до своєї газопостачальної компанії. Про це повідомляє Урядовий портал.

"Ми даємо споживачу свободу вибору між гарантованою і ринковою ціною", - наголосив міністр енергетики та захисту довкілля України О. Оржель. В усіх, без винятку, споживачів є вибір: залишитися в програмі чи вийти з неї і відмовитися від гарантованої квартальної ціни. Ті, хто готовий купувати газ за щомісячною ціною, можуть відмовитися від гарантованої ціни з 1 до 24 грудня. Для цього слід звернутися до газопостачальної компанії свого регіону, яка запропонує алгоритм виходу з програми для своїх клієнтів. Але не буде можливості повернутися до квартальної ціни, якщо від неї відмовилися. Водночас, якщо ринкова ціна у січні буде нижчою, ніж гарантована, споживач не зможе відмовитись від квартальної, адже рішення щодо відмови необхідно прийняти до 24 грудня.

Як відомо, з 1 січня 2020 року ціни для населення та промисловості на газ повинні бути ринковими. Зараз для населення ціну на газ контролює держава, завдяки так званому механізму PSO (спеціальні обов'язки для забезпечення загальносуспільних інтересів). Але механізм PSO з 1 січня перестане діяти, ціна на газ для населення більше не регулюватиметься державою, а буде формуватися за ринковими умовами.

Щоб уникнути можливого різкого зростання ціни на газ зимою, українцям уряд встановить фіксований тариф на газ з 1 січня до 1 травня 2020 року. Йдеться про гарантовану ціну від НАК "Нафтогаз Україна" у розмірі 6600 грн за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування.

У разі вибору гарантованої ціни, вартість газу у платіжці для громадян дорівнюватиме гарантованій оптовій ціні від Нафтогазу 6600 з ПДВ + тариф на транспортування з ПДВ (у кожному регіоні свій) + тариф на розподіл з ПДВ (у кожній області свій) + націнка постачальника з ПДВ (теж різна). Щодо кінцевої вартості газу для домогосподарства, то вона залежатиме від тарифів на транспортування, які встановлює НКРЕКП і щодо яких планує переглянути принцип розрахунку з 1 січня 2020 року. Відповідно до чинних станом на листопад тарифів вартість газу на квартал для кінцевого споживача в середньому може становити близько 8 тис. грн за тисячу кубометрів. Остаточна вартість на газ коригуватиметься в залежності від ціни на розподіл і транспортування газу, яка є різною у кожному регіоні. Уряд гарантує лише фіксовану оптову ціну від Нафтогазу - 6600 з ПДВ.

Нагадаємо, що урядовці просять активніше звертатися за субсидіями - часу обмаль. Водночас вони надали відповіді на головні питання про монетизацію пільг на комунальні послуги. Але Мінсоцполітики змінить порядок отримання субсидій в готівковій формі.

А ось підприємствам буде корисно дізнатися про оформлення й облік комунальних послуг та компенсації в договорах оренди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини