Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Накопичувальні внески на пенсію заплатять і роботодавці, і працівники

2 січня 2020, 14:30
4025
0
Реклама

Відновити належний рівень пенсійного забезпечення в Україні може обов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення, яке стане додатковим елементом пенсійної системи (так званого другого рівня). Тому група нардепів від партії "Слуга народу" зареєструвала законопроект "Про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення" № 2683 від 27.12.2019 р.

Всі працівники обов'язково братимуть участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення з такими пропорціями:

- працюючі особи сплачуватимуть внески у розмірі 1% від зарплати (доходу);

- роботодавці - 2% від розміру зарплати працівників.

За бажанням працівника розмір його самостійних внесків можна збільшувати. Роботодавець зобов'язаний пропорційно доповнювати внески працівника власними внесками в розмірі до 5% від суми зарплати такого працівника.

Фізособи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, матимуть право сплачувати накопичувальні внески на добровільних засадах.

Законопроект пропонує комбінована модель системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка передбачає:

- акумулювання внесків у Пенсійному казначействі;

- залучення Центрального адміністратора;

- консолідацію послуг з адміністрування персоніфікованих рахунків учасників Пенсійного казначейства, а також в недержавних пенсійних фондах, допущених до діяльності у другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Управління активами коштів Пенсійного казначейства будуть здійснювати компанії з управління активами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Зберігання активів Пенсійного казначейства буде здійснюватися банками-зберігачами, допущеними до діяльності в другому рівні пенсійної системи шляхом авторизації.

Учасник системи повинен обрати пенсійний портфель (консервативний, збалансований або динамічний) авторизованої компанії з управління активами Пенсійного казначейства або авторизований недержавний пенсійний фонд.

Водночас свій вибір учасник системи здійснює в електронному кабінеті учасника системи на сайті Центрального адміністратора або подає заяву встановленого зразка до органів Центрального адміністратора.

Учасник системи матиме право змінити пенсійний портфель або обрати авторизований недержавний пенсійний фонд. Він матиме право отримувати за рахунок коштів системи накопичувального пенсійного забезпечення:

- одноразові виплати;

- прискорені виплати;

- програмні виплати;

- довічні пенсії.

Запропоновано, аби вказаний законопроект за умови його ухвалення набрав чинності із 01.01.2020 р.

За інформацією сайту ВРУ.

Відслідковувати статус нормативних документів новостворених допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини