Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За допуск до азартної гри хворого на ігроманію організатор заплатить 10-кратну вартість програшу

22 січня 2020, 12:15
1084
0
Реклама

Верховна Рада проголосувала таки в першому читанні за законопроект № 2285 "Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор". Нагадаємо, що 19 грудня минулого року цей проект був відхилений парламентом, але після доопрацювання його прийняли за основу. І це на фоні того, що нещодавно Кабмін заборонив уже заборонений гральний бізнес. Що цікаво - урядовий законопроект щодо легалізації азартних ігор парламент відхилив.

А що ж пропонує підтриманий парламентом законопроект?

По-перше, на території України дозволять організовувати та проводити такі види азартних ігор:

- в гральних закладах казино та через мережу Інтернет;

- як букмекерська діяльність в букмекерських пунктах та через мережу Інтернет;

- в залах гральних автоматів;

- лотереї;

- в покер через мережу Інтернет.

Не буде азартною будь-яка гра, в якій відсутня принаймні одна з таких ознак: наявність ставки, можливість отримання або неотримання виграшу (призу), виграш (приз) повністю або частково залежить від випадковості.

По-друге, органом державного регулювання у сфері організації та проведення азартних ігор буде Комісія з розвитку та регулювання азартних ігор. Її підпорядкують напряму Кабміну. Посадовці Комісії будуть, зокрема, проводити планові і позапланові перевірки організаторів азартних ігор та застосовувати до них санкції. Державний нагляд включатиме також проведення фактичних перевірок (методом контрольних закупок) та моніторингу діяльності організаторів азартних ігор за допомогою системи онлайн моніторингу.

По-третє, створять систему онлайн моніторингу для контролю за діяльністю організаторів азартних ігор та забезпечення прав гравців.

По-четверте, за рахунок ліцензійних платежів в сфері азартних ігор створять у складі спеціального фонду Державного бюджету України Фонд підтримки медицини, спорту та культури.

По-п'яте, організатором азартних ігор може бути виключно юридична особа зі статутним капіталом від 30 млн грн.

По-шосте, до гральних закладів та до участі в азартних іграх не допускатимуть осіб, які не досягли 21 року, та осіб, щодо яких наявні обмеження згідно цього Закону. Йдеться про осіб, які самостійно подали заяву щодо обмеження їхньої участі в азартних іграх, яких обмежено в цьому судом та осіб, у яких виражена ігрова залежність (лудоманія). Якщо ж такий допуск стався, то організатор відшкодовує таким особам десятикратний розмір фінансової шкоди (програшу).

По-сьоме, будуть забезпечувати ідентифікацію гравця (гравців). Для цього при першому відвідуванні гральних закладів та участі у азартній грі слід буде пред'явити оригіналу документа, що посвідчує особу. Вторинна ідентифікація (верифікація) гравця може здійснюватися на підставі ідентифікаційної картки гравця (зокрема в електронному вигляді), виданої гравцю або відвідувачу працівником відповідного організатора азартних ігор, а у разі її відсутності - на підставі оригіналу документа, що посвідчує особу. Ідентифікація (верифікація) гравця буде здійснюватися і при грі через мережу Інтернет.

Відслідковувати зміни в законодавстві допоможе інформаційно-правова система ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Читайте також:

- який розмір мінімальної зарплати у 2020 році;

- на скільки більше податків за найманих працівників платитимуть роботодавці у 2020 році;

- скільки підприємцям доведеться платити податків у 2020 році;

- який розмір ПСП у 2020 році та хто з працівників зможе нею скористатися.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини