Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як орендодавцю нарахувати ПДВ з компенсації комуналки – податківці

10 березня 2020, 09:20
2351
0
Реклама

Усю суму ПДВ за отриманими від постачальника комунальними послугами орендодавець відносить до складу податкового кредиту за умови наявності складеної та зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) податкової накладної. Виходячи з суми орендної плати, яка включає в себе вартість спожитих орендарем комунальних послуг, орендодавець нараховує податкові зобов'язання з ПДВ та складає податкову накладну. Про це йдеться в ІПК ДПС від 28.02.2020 р. № 848/6/99-00-07-03-02-06/ІПК.

Нагадаємо, що зручна система адміністрування ПДВ та ще 14 унікальних сервісів реалізовані у сервісі Liga:Report. Спробуйте прямо зараз 7-денний тестовий доступ.

В зазначеній податківці вказали, що згідно з п. 201.1 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін. Якщо орендодавцем є небюджетна установа, то кошти, що отримуються від орендаря як відшкодування (компенсація) будь-яких витрат, передбачених договором оренди, включаються орендодавцем до бази оподаткування у загальновстановленому порядку, оскільки є складовою вартості послуг з надання в оренду рухомого/нерухомого майна.

Якщо придбані платником ПДВ товари/послуги, за якими суми податку були включені до складу податкового кредиту, призначаються для використання або починають використовуватися, зокрема в неоподатковуваних ПДВ операціях (звільнених від оподаткування ПДВ операціях) або частково в оподатковуваних ПДВ (надання майна в оренду), і частково в неоподатковуваних ПДВ операціях, то у такого платника податку виникає обов'язок щодо нарахування податкових зобов'язань з ПДВ за правилами, визначеними п. 198.5 ПКУ.

Перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях здійснюється відповідно до п. 3 розділу V Порядку № 21, виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій у порядку та за формою згідно з додатком 7 до податкової декларації з ПДВ.

Згідно з нормами чинного законодавства платники податку зобов'язані самостійно декларувати свої податкові зобов'язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які визначені ПКУ.

Зважайте також на наступні ПДВ-новації:

- із 1 лютого запрацював оновлений блокувальний Порядок ПН/РК;

- Мінфін відкоригував норми Положення про реєстрацію платників ПДВ;

- ДПС затвердила новий список "ризикових" товарів.

Про ПДВшну реєстрацію читайте в статтях сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух", зокрема:

- "Анулювання ПДВ-реєстрації: підстави та наслідки";

- "Реєстрація платником ПДВ: для кого та коли вона обов'язкова".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини