Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-6 правил сплати земельного податку

13 березня 2020, 13:00
5774
0
Реклама

Податківці назвали нюанси, які треба знати, коли маєте справу із земельним податком.

1. ФОП - платника єдиного податку (далі - ЄП) 4 групи, який використовує земельні ділянки для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, звільняють від обов'язку сплачувати земельний податок.

Платника ЄП 4 групи, який оформив свої права на земельну ділянку, звільняють від сплати земельного податку. Якщо земельну ділянку платник ЄП 4 групи не використовує для ведення сільськогосподарського товаровиробництва, звільнення від сплати земельного податку немає.

Окрім цього, звільняють від сплати земельного податку фізосіб - власників земельних ділянок, земельних паїв, які передають такі земельні ділянки в оренду платнику ЄП 4 групи.

2. Обов'язок зі сплати податку за земельну ділянку виникає з моменту реєстрації права на земельну ділянку, при цьому, використання земельних ділянок без належного оформлення прав власності/користування на них - є порушенням норм законодавства.

Використовувати земельні ділянки без оформлення відповідного права є порушенням законодавства.

3. Власники землі та землекористувачі, у яких речові права на земельні ділянки, посвідчені державними актами, виданими до 1 січня 2013 року, є платниками земельного податку.

Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнають дійсними, якщо реєстрація таких прав була проведена відповідно до раніше чинного законодавства. Державні акти, видані до 1 січня 2013 року, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю) є дійсними.

Право користування земельною ділянкою, внаслідок його не переоформлення, не втрачається, а зберігається до приведення прав та обов'язків щодо такої земельної ділянки у відповідність до вимог чинного законодавства. [Рішення Конституційного суду України від 22.09.2005 р. № 5-рп/2005, низка судових рішень судів касаційної інстанції].

4. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою, плату за землю сплачують за фактичний період перебування землі у власності або користуванні.

Якщо після закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки, орендар продовжує користуватися земельною ділянкою та проводити на ній заходи з демонтажу. При цьому, орендодавець не надіслав орендарю лист-повідомлення про заперечення у поновленні договору оренди, то орендар повинен декларувати й сплачувати податкові зобов'язання з орендної плати.

5. ФОП - платник ЄП першої - третьої груп, який використовує будівлі, їх частини, для провадження госпдіяльності та який оформив свої права на земельну ділянку під такими об'єктами, не повинен сплачувати земельний податок.

Платників ЄП першої - третьої груп звільняють від сплати податку на майно (в частині земельного податку), крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовують такі платники ЄП для провадження госпдіяльності. Коли ж обов'язок зі сплати податку виникає у ФОП - платника ЄП як у співвласника багатоквартирного будинку у склад витрат на управління, звільнення від сплати земельного податку немає.

6. У випадку держреєстрації прав на земельну ділянку під багатоквартирним будинком, права на таку земельну ділянку виникають у всіх співвласників будинку. При цьому, безпосереднім платником земельного податку буде особа, щодо якої здійснено держреєстрацію.

Платниками земельного податку за земельні ділянки під багатоквартирними житловими будинками є:

- або (1) підприємства, які здійснюють управління цими будинками, та яким земельні ділянки під таким будинком і прибудинкова територія надані у постійне користування;

- або (2) співвласники багатоквартирного будинку, яким земельні ділянки під таким будинком та прибудинкова територія надані у власність або у постійне користування.

За повідомленням прес-служби ДПСУ.


Які бувають ставки земельного податку, від чого вони залежать і хто визначає їх розмір, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Ставки земельного податку".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини