Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кредити для бізнесу, обмеження відвідувачів та боротьба з цінами на ліки – ідеї та дії влади щодо карантину 13 березня

14 березня 2020, 14:00
523
0
Реклама

Протягом 13 березня мали місце кілька помітних новин щодо намірів та дій органів влади в контексті запровадження карантину та запобігання коронавірусу. Ключовими з них були, безумовно, наступні:

- податківці озвучили власну версію способів профілактики коронавірусу платниками податків;

- Мінекономіки та Держпраці назвали головні права й обов'язки працівників під час карантину;

- НБУ пропагує безготівкові розрахунки на період карантину;

- Україна закриває кордон для іноземців;

- при підозрі на коронавірус видаватимуть лікарняні.

Щодо останнього, то в одному з телеефірів заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, сказав: "Сьогодні Закон про загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачає виплату лікарняного у разі введення карантину на загальнонаціональному рівні. Ми працюємо з Фондом соціального страхування... Зараз Фонд соціального страхування дасть роз'яснення, оскільки він компетентний в цьому", - сказав Ляшко.

Окрім того, Національний банк погодився розробити програму заходів щодо кредитної підтримки бізнесу та населення України в умовах карантину з метою протидії коронавірусній інфекції. Про це повідомив Президент Володимир Зеленський у п'ятницю ввечері у відеозверненні до громадянУкраїни щодо ситуації навколо поширення коронавірусу.

Медичні вироби, товари та послуги з протидії поширенню коронавірусу будуть закуповуватися поза тендерами. Про це на брифінгу після засідання РНБО сказав заступник міністра охорони здоров'я головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, пише Укрінформ. Також він повідомив, що завданням уряду буде до кінця наступного тижня забезпечити всі пункти в'їзду, заклади охорони здоров'я, лабораторії тест-системами, які виявляють коронавірусну інфекцію. Окрім цього, за словами Ляшка, буде розподілено 10 млн масок по областям. Протягом наступних двох тижнів Мінекономіки разом з вітчизняними виробниками мають вирішити питання доступності для населення засобів індивідуального захисту - хірургічних масок і антисептиків.

МОН листом від 13.03.2020 р. №1/9-161 підтвердило, що на період карантину за педпрацівниками зберігається середня заробітна плата. Ситуацію, коли педагогів у зв'язку із запровадженням карантину змушують брати неоплачувану відпустку, міністерство вважає незаконною.

Бізнесу корисно знати, що для закладів ресторанного господарства запроваджується посилений режим дезінфекції. Про це на брифінгу сказав в.о. генерального директора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін, повідомляє Укрінформ. "Для усіх місць потенційного скупчення людей, у тому числі для закладів громадського харчування, впроваджено посилений режим дезінфекції, і такі інструкції спрямовані до керівників таких закладів", - сказав Кузін. Також, за його словами, на рівні кожного такого закладу має бути впроваджена система з безпечності харчових продуктів. Кузін уточнив, що працівники закладів харчування не мають бути в масках (їх одягають лише, коли людина хворіє на ГРВІ), але посилений режим дезінфекції передбачає застосування додаткових засобів для обробки поверхонь.

Продовжується й обмеження безпосереднього доступу громадян до органів влади на час карантину. Зокрема, доступ до будівлі Верховної Ради на період карантину буде обмежений для всіх, крім народних депутатів. Для журналістів значно звузили можливості для відвідування парламенту. А у Міністерстві юстиції України скасували до особливого розпорядження проведення особистих прийомів громадян. Ті, які мають бажання звернутись до Міністерства, повинні будуть звертатись письмово на поштову адресу. Керівникам органів Фонду соціального страхування України рекомендовано встановити тимчасове обмеження на проведення та участь своїх працівників у масових заходах, їх службові відрядження, запровадити дистанційні форми проведення прийому громадян (відвідувачів) засобами телефонного та електронного зв'язку. Нагадаємо, що раніше Укрпошта оголосила про специфіку своєї роботи під час карантину.

Наказ ДСНС від 13.03.2020 р. № 207 передбачає, серед іншого, заборону відвідувань установ ДСНС делегаціями інших підприємств, установ і організацій, скасування до особливого розпорядження проведення особистих прийомів громадян. Рада суддів України звернулася до громадян, які є учасниками судових процесів, з проханням утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов'язкової присутності учасників сторін. А Міністерство фінансів переводить частину своїх працівників на дистанційну роботу з понеділка, 16 березня. Передовсім ідеться про осіб, які мають дітей. У Мінфіні стверджують, що всі закордонні відрядження скасовано, а офіційні зустрічі проводитимуться в режимі конференц-дзвінків. У пресслужбі відомства запевнили, що міністерство працює в штатному режимі та продовжує виконувати усі свої функції.

Зі свого боку, Антимонопольний комітет України повідомив, що факти необґрунтованого підняття цін на лікарські засоби та предмети гігієни будуть ретельно досліджуватися в максимально стислі терміни. Те ж саме стосується й інших потенційних зловживань, наприклад, створення штучного дефіциту. У комітеті підкреслили, що за антиконкурентну поведінку на порушника можуть накласти штраф у розмірі до 10% річного обороту.

У період карантину з метою запобігання поширенню короновірусу варто уникати місць масового скупчення людей та зменшувати кількість непотрібних контактів. Тож радимо вам користуватися електронними сервісами від ЛІГА:ЗАКОН. Бухгалтеру та керівнику підприємства у цьому допоможе сучасний професійний сервіс Liga:Report. Він дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн, зареєструвати податкові та акцизні накладні. А для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини