Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ТОП-25 новин тижня для бухгалтерів

23 березня 2020, 08:00
5711
0
Реклама

Пропонуємо вашій увазі чергову добірку ключових новин для бухгалтерів, які минулого тижня привернули найбільше уваги наших читачів. Звісно ж, пріоритет - за карантином через короновірус та спричиненими ним змінами у законодавстві й діловій практиці. Зверніть, будь ласка, увагу на те, що компанія ЛІГА:ЗАКОН оголосила про низку заходів, спрямованих на зменшення наслідків від поширення вірусу COVID-19, підвищення безпеки роботи своїх співробітників та забезпечення своїх зобов'язань перед клієнтами та партнерами у нових реаліях.

В період нестабільної економічної ситуації оперативне прийняття рішень може стати виграшним козирем для виходу на новий рівень або ж призвести до невтішного фіналу. Маючи 28-річний досвід у розробці інформаційно-аналітичних ІТ-продуктів для бізнесу та держсектору, в ЛІГА:ЗАКОН створили АНТИКРИЗОВИЙ ПАКЕТ. Відтепер ви зможете з вашою командою залишатися продуктивними та спільно працювати з інформаційно-правовим полем для уникнення зовнішніх ризиків, володіти актуальними даними про ваших партнерів, клієнтів та конкурентів. Замовляйте дзвінок і отримуйте АНТИКРИЗОВИЙ ПАКЕТ за вигідною ціною вже зараз.

Отже, головні новини минулого тижня для бухгалтерів наступні:

1. 10 правил карантину для людей і бізнесу - законопроект № 3219 прийнято. Закон прийнято повністю на ранковому засіданні ВРУ.

2. Підприємців звільнили від сплати ЄСВ у зв'язку з карантином. Самозайнятим особам дозволили у березні-квітні 2020 року не платити мінімальний страховий внесок.

3. Звільнення і виселення - незаконні, тисяча пенсіонерам - у квітні. Індексація пенсій відбудеться у травні, а про вимагання звільнення повідомляйте відповідні органи терміново.

4. Закон про мораторій на перевірки, зміни в оподаткуванні та лікарняні під час карантину прийнято. Платників звільнять від штрафів і пені, а декого - і від сплати ЄСВ.

5. ФОП не подають заяви для звільнення від ЄСВ. На період карантину діють податкові послаблення.

6. Орендарі нерухомості платитимуть лише за комуналку - новий законопроект. Підтримка економічної діяльності під час карантину - у другому пакеті законопроектів після податкових змін

7. Окремі банки зупиняють продаж валюти населенню, але знизять тарифи на онлайн-послуги. НБУ інформує про дефіцит готівкової іноземної валюти через закриття кордонів.

8. Банки закривають відділення і змінюють графік роботи на час карантину. Через карантин вводять обмеження на прийом клієнтів банками.

9. Переведення працівників на дистанційну роботу на час карантину - алгоритм для працівника та роботодавця. Пояснюємо правила та даємо зразки документів.

10. Фонд соцстраху пояснив, як буде платити лікарняні під час карантину через коронавірус. Листок непрацездатності для бактеріоносія видається лікарем-інфекціоністом, або лікарем-терапевтом.

11. Кабмін залишив можливість вільного пересування тільки приватними авто. Контроль за виконанням даної постанови уряду покладено на МВС та Національну поліцію.

12. У парламенті пропонують кардинально змінити правила оренди землі. Заплановано зменшення строків договорів оренди землі та конкурентний порядок формування ціни.

13. Укрпошта змінює умови вручення та зберігання поштових відправлень. Рекомендовані поштові відправлення вкладатимуть до абонентських скриньок адресатів.

14. Коронавірус та карантин - в яких випадках працівникам оформляють лікарняні. Які особливості оформлення листків непрацездатності в період карантину та поширення коронавірусу.

15. Уряд терміново скоригував заборону перетину кордону - що саме змінили. Зміни фактично допускають перетин кордону пасажирами легкового автотранспорту.

16. Навколо столиці - надзвичайна ситуація. Такий режим в області запроваджено з огляду на поточні небезпеки.

17. На час карантина Київ закриє більшість підприємств, але скасує місцеві податки. Рішення міської влади про обмеження чи зупинення бізнесу є обов'язковим до виконання.

18. Податкові послаблення та мораторій на перевірки діють із 18 березня. Закони офіційно вступили в дію.

19. В Києві - уже надзвичайна ситуація через коронавірус. Таке рішення ухвалила КМДА.

20. ПФУ затвердив показник середньої зарплати за січень 2020 року. Зазначений показник суттєво зменшився.

21. Коли продаж авто фізособою зобов'язує її задекларувати і оподаткувати дохід - ДПС. Податківці розглянули 3 найпоширеніші випадки.

22. Відмова працівників виходити на роботу під час карантину - не форс-мажор. ТППУ відповіла на актуальні питання щодо форс-мажору.

23. Депутати пропонують посилити статус профспілок. Дію колдоговорів пропонують поширювати лише на членів профспілок.

24. Перевірки бізнесу будуть жорсткі - у ВРУ розповіли про рейди перевіряючих під час карантину. Керівник парламентського комітету вважає за потрібне жорсткіше ставитися до порушників карантину.

25. Обмеження під час карантину можуть стати ще жорсткішими - МОЗ. У разі необхідності влада піде на ще більш жорсткі заходи.

Вам також можуть бути корисними наші аналітичні матеріали:

- "Карантин в садочку і школі: як оформити відсутність працівників на роботі";

- "Коронавірус та оголошений карантин: кому і коли оплатять лікарняні";

- "Як оформити переведення працівників на дистанційну роботу на час карантину";

- "Кого звільнили від сплати ЄСВ за березень та квітень 2020 року".

Карантини і віруси - справа тимчасова, а деякі питання в роботі підприємств - вічні. Позики - головна тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. У ній розглянули процедуру відображення поточних гривневих позик та позик в інвалюті, проблеми, пов'язані з відображенням у бухобліку довгострокових безвідсоткових позик. Подробиці про цей номер читайте ТУТ. Придбати, або замовити тестовий номер видання можна за посиланням.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини