Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки зможуть дистанційно ідентифікувати нових клієнтів, але за певних умов

16 квітня 2020, 11:55
1175
0
Реклама

Незабаром для відкриття нового банківського рахунку візит у банківське відділення або особиста зустріч з агентом банку стане зайвим кроком. Як запевняє НБУ, підготовлені зміни для банків в частині дистанційної ідентифікації та верифікації клієнтів.

Підґрунтя для цього процесу - із 28 квітня 2020 року банки зможуть ідентифікувати та верифікувати клієнта без його особистої присутності. Для цього НБУ розробив нові інструменти і способи віддаленої ідентифікації залежно від обраної моделі та каналів залучення клієнтської бази. Все це дозволяє новий Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Банки зможуть обрати для себе:

1. Повноцінні моделі віддаленої ідентифікації та верифікації.

Ці моделі не встановлюватимуть ліміти і до них належать:

- верифікація ідентифікаційних даних клієнта за допомогою Системи BankID НБУ та кваліфікованого електронного підпису (далі - КЕП);

- відеоверифікації. Фактично - це про спілкування клієнта та працівника або агента банку за допомогою відеотрансляції. НБУ не обмежує можливості використовувати під час відеоверифікації паспорти старого зразка (у форматі "книжечки").

2. Спрощені моделі, що міститимуть певні ліміти на обсяги операцій та залишків за рахунками клієнтів.

Ці моделі доступніші для певних верств населення яке, наприклад, не має високоякісного інтернет-з'єднання або КЕП чи доступу до BankID НБУ.

До арсеналу спрощених механізмів верифікації ідентифікаційних даних клієнта належать:

- здійснення платежу на окремий рахунок банку з особистого рахунку клієнта, який супроводжується принаймні П.І.Б. клієнта;

- дистанційне зчитування клієнтом даних із чипа свого біометричного документа (наприклад, закордонного паспорта чи паспорта у форматі ID-картки) за допомогою NFC модуля смартфона та відповідного мобільного додатка банку;

- верифікація даних з бюро кредитних історій із підтвердженням клієнта через пароль, що надійшов від банку на фінансовий номер телефону клієнта, зазначений у його кредитній історії.

Для деяких спрощених механізмів потрібна буде фотофіксація клієнта з використанням методу розпізнавання реальності особи (liveness detection) та з власним ідентифікаційним документом.

НБУ також погодився на запропоновані банками ліміти щодо вказаних спрощених моделей верифікації клієнта, а саме:

- загальний ліміт на видаткові фінансові операції за всіма рахунками, відкритими клієнту в банку, не перевищуватиме 40 тис грн на місяць та 400 тис грн на рік;

- загальний залишок за всіма відкритими клієнту рахунками та електронними гаманцями в банку не перевищуватиме 40 тис. грн.

Щоб врегулювати можливість спрощеного режиму ідентифікації користувачів електронних гаманців, які згідно з новим законодавством мають бути проідентифіковані та верифіковані, НБУ пропонує таку модель ідентифікації - банк має отримати від клієнта копії ідентифікаційних документів та фотофіксацію клієнта з його документами, що посвідчують особу. Однак режим використання таких електронних гаманців матиме певні ліміти.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Читайте також:

- "Фінмоніторинг зобов'яже ідентифікувати платника та одержувача платежу";

- "Приватним бухгалтерам можуть відстрочити нові штрафи за порушення порядку фінмоніторингу";

- "Нетипові операції підприємців та платежі у криптовалюті потраплять під фінмоніторинг";

- "Чи зупиняться 28 квітня платіжні системи через вимоги про ідентифікацію клієнтів - НБУ";

- "Всі юрособи мають повідомити про бенефіціарів, але строки можуть збільшити".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини