Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бюджетникам пояснили, як обмежать зарплати, починаючи із квітня

29 квітня 2020, 12:45
5781
0
Реклама

У квітні 2020 року та на період до завершення місяця, в якому відміняється карантин, зарплата, грошове забезпечення працівників, службових і посадових осіб бюджетних установ (включаючи органи дервлади та інші держоргани, органи місцевого самоврядування) нараховують у розмірі, що не перевищує 10 мінімальних зарплат, встановлених на 01.01.2020 р. Однак до цього обмеження не потрапляють суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата щорічної відпустки.

Таким чином, нарахована зарплата, грошове забезпечення працівників обмежується максимальним розміром 47230 гривень на місяць.

Такий тимчасовий захід прописаний у Законі України від 13.04.2020 р. № 553-IX, який діє із 18.04.2020 р.

Аби пояснити, як застосовувати механізм обмеження зарплат в бюджетній сфері Мінекономіки видало лист від 23.04.2020 р. № 3502-06/26135-01.

Наприклад: у квітні 2020 року працівник повністю відпрацював місяць і згідно з умовами трудового договору (контракту) його зарплата (грошове забезпечення) за відпрацьовані дні становила 65 тис. грн. Оскільки заробітна плата працівника перевищила 47230 гривень, то за квітень 2020 року йому потрібно нарахувати 47230 гривень.

Водночас такі обмеження не застосовують до зарплати, грошового забезпечення особам із числа осіб, які безпосередньо задіяні у боротьбі з COVID-19, та які задіяні у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, у т. ч. в операції Об'єднаних сил (ООС). Перелік відповідних посад встановлюється КМУ.

Також розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги для оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оплата часу щорічної відпустки визначаються згідно з чинним законодавством без урахування зазначеного обмеження.

Враховують у максимальному розмірі зарплати:

- оплату часу відпусток, що не належать до щорічних;

- оплату часу службових відряджень;

- суму індексації зарплати;

- доплати за додатковий обсяг роботи (за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування та збільшення обсягу виконуваних робіт);

- інші компенсаційні та стимулюючі виплати (надбавки, доплати, премія).

Премії включають в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. До максимального розміру зарплати премії, що виплачують за квартал і більший проміжок часу, включають в частині, що припадає пропорційно на один місяць такого періоду.

Досить суперечлива з позиції вимог трудового законодавства думка Мінекономіки щодо уже виплаченого авансу.

Якщо працівнику вже нарахована певна сума зарплати за першу половину місяця ("аванс"), зокрема, у квітні 2020 р., то за другу половину йому нараховується такий розмір зарплати, який би з урахуванням нарахованої суми "авансу" у місячному розмірі не перевищив 47230 гривень.

Наприклад: у квітні 2020 року працівник повністю відпрацював місяць і згідно з умовами трудового договору (контракту) його зарплата (грошове забезпечення) за відпрацьовані дні становила 65 тис. грн.

За першу половину місяця працівнику нараховано 32500 грн зарплати. За другу половину місяця - йому маються нарахувати 14730 гривень (47230 грн - 32500 грн).

Якщо за нормами спеціальних законів розмір нарахованої зарплати, винагороди за першу половину місяця перевищує місячне обмеження 47230 гривень, то надміру нарахована сума не утримується, але і нарахувань за другу половину місяця більше не проводиться.

У випадку, коли працівником не відпрацьовано місяць повністю у зв'язку із хворобою чи відпусткою, зарплату виплачують пропорційно відпрацьованому часу з урахуванням обмеження максимального розміру.

Наприклад: у квітні 2020 року працівник з 22 р. дн. за графіком роботи відпрацював 12 р. дн., а 10 р. дн. знаходився на лікарняному (лікарняний листок надано у травні).

За відпрацьовані 12 днів квітня працівникові мають нарахувати зарплату виходячи з максимального розміру 25762 грн (47230 грн: 22 р. дн. х 12 р. дн.).

У травні за повністю відпрацьовані робочі дні працівникові нараховують оплату виходячи з максимального розміру 47230 гривень + оплата суми допомоги по тимчасовій непрацездатності у квітні 2020 р. за лікарняним листком.

Обмеження заробітної плати здійснюється окремо за кожним із трудових договорів (як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом пропорційно відпрацьованому часу).

Обмеження максимального розміру нарахованої зарплати застосовують незалежно від того, з якого фонду бюджету (загального чи спеціального) здійснюють виплату зарплати працівникам бюджетних установ.

Про оплату праці в бюджетный сфері читайте в сучасному медіа для бухгалтерів "Інтербух":

- "Посадові оклади держслужбовців у 2020 році: підвищуємо та застосовуємо нову схему";

- "Оплата педагогів закладів освіти і працівників ДЮСШ".

Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини