Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лікарняні та декретні вже затримують на 5 робочих днів

7 травня 2020, 13:05
27374
32
Реклама

Фонд соцстраху пояснив, як дізнатись, коли отримаєте допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Аби отримати виплату, необхідно передати листок непрацездатності своєму роботодавцю. Зробити це потрібно упродовж не більш ніж 12 місяців з дня відновлення працездатності.

На підставі листка непрацездатності комісія (уповноважений) із соцстрахування підприємства приймає рішення щодо призначення допомоги. Це роблять упродовж 10 календарних днів з моменту подачі працівником документів роботодавцю.

Після рішенням комісії роботодавець розраховує суму допомоги, а далі оформлює та передає відповідну заяву-розрахунок на фінансування до Фонду соцстраху. Це мають зробити не пізніше 5 робочих днів після прийняття рішення комісією.

Саме від дати подачі до Фонду соцстраху заяви-розрахунку залежить дата виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнатись її можна на своєму підприємстві, або в робочому органі ФССУ за телефонами, чи номерами гарячих ліній.

Зазвичай строк виплати складає не більше 10 робочих днів з моменту прийняття Фондом соцстраху заяви-розрахунку. Однак, сьогодні через недоотримання частки ЄСВ від плану, строк фінансування складає близько 15 робочих днів. Тож затримка у виплатах становить 5 робочих днів. Усі їх здійснюють у повному обсязі. Тривалість такої затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду соцстраху. Але по мірі сплати ЄСВ роботодавцями кошти одразу направляють на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

Дізнавшись дату подачі заяви-розрахунку, застраховані особи можете слідкувати за станом виплат онлайн на телеграм-каналі Фонду соцстраху, де в оперативному режимі оновлюють інформацію щодо сум і дат, за які здійснено фінансування.

Після того, як Фонд соцстраху профінансує виплати, кошти надійдуть на рахунок роботодавця. Роботодавець у свою чергу здійснює виплату допомоги своїм працівникам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати. Водночас, законодавство не забороняє здійснювати такі виплати раніше, одразу після надходження коштів від Фонду соцстраху.

Стежите за усіма новинами по темі "Пенсії та соцзабезпечення"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин. Отримайте вільний доступ до LIGA360, якщо користуєтеся принаймні одним з продуктів ЛІГА:ЗАКОН.

Зважайте, що змінили правила видачі лікарняних у зв'язку з карантином.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини