Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

COVID-19: оприлюднено роз’яснення щодо МСФЗ-обліку орендних пільг

21 травня 2020, 09:45
647
0
Реклама

Ще 10 квітня 2020 року Рада з МСБО опублікувала документ "МСФЗ 16 та Covid-19". У ньому надано роз'яснення щодо застосування МСФЗ 16 "Оренда" для обліку орендних поступок, наданих у результаті пандемії захворювання "covid-19". Йдеться про т.зв. "пандемічні" зміни орендних платежів, що відбулися або, як очікується, відбудуться, наприклад, у вигляді надання орендодавцями "канікул" з орендної плати комерційним орендарям.

І ось нарешті Мінфін оприлюднив офіційний переклад даного документа на своєму сайті у розділі "Загальні роз'яснення".

РМСБО наголошує, що МСФЗ 16 передбачає можливість виникнення змін орендних платежів протягом строку оренди. Подальший облік таких змін (якщо вони суттєві) передбачає застосування суджень і залежить від низки чинників, зокрема, від того, чи були ці зміни передбачені початковими умовами договору оренди. Крім того, зміни можуть виникати безпосередньо через внесення правок у договір оренди або опосередковано внаслідок дій уряду у відповідь на пандемію "covid-19".

Аби з'ясувати порядок обліку таких змін суб'єкт господарювання аналізує у сукупності договір оренди та всі застосовувані нормативно-правові акти. Інакше кажучи, застосовуючи МСФЗ 16, суб'єкт господарювання розглядає будь-які "пандемічні" зміни в орендних платежах в однаковий спосіб незалежно від того, чим вони обумовлені. Також у роз'ясненні наведено міркування як визначати чи відбулася модифікації оренди (зміна в обсязі оренди чи компенсації за оренду, яка не була частиною початкових умов оренди) в цілях МСФЗ 16 та як обліковувати відповідні орендні поступки.

Окрім того, акцентовано увагу на ідентифікації можливого зменшення корисності активів з права користування (для орендарів) та об'єктів основних засобів, що є предметом операційної оренди (для орендодавців), згідно з МСБО 36 "Зменшення корисності активів". А також на розкритті у фінансовій звітності інформації щодо впливу змін орендних платежів, зумовлених "covid-19", на фінансовий стан та фінансові результати діяльності суб'єкта господарювання.

Джерело: сайт Мінфіну

Про облік поступок з оренди у зв'язку з пандемією COVID-19 під час застосування МСФЗ 16 "Оренда" розповість матеріал видання Вісник МСФЗ. Для отримання доступу до цього та інших матеріалів видання Вісник МСФЗ скористатися тестовим доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини