Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємства із часткою держави звітують із дивідендів по-новому

23 червня 2020, 08:15
631
0
Реклама

ДПС звернула увагу держпідприємств та госптовариств із часткою держави на останні зміни до ПКУ, які внесли Закони № 465 та № 466.

Передусім вони пов'язані із порядком подання до податкових органів розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку (далі - розрахунок).

По-перше, такий розрахунок прирівняли до податкової декларації. А це значить, що фінзвітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати) є додатком до розрахунку та його невід'ємною частиною. Розрахунок складають наростаючим підсумком та подають до контролюючих органів разом з фінзвітністю.

По-друге, податкові (звітні) періоди для державних унітарних підприємств та їх об'єднань (які є платниками частини чистого прибутку (доходу)) - календарні квартал, півріччя, три квартали, рік. Термін подання такими платниками до контролюючих органів розрахунку, який розраховують наростаючим підсумком:

- за календарні квартал, півріччя, три квартали - 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду;

- за рік - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Для госптовариств з держчасткою у статутному капіталі податковий (звітний) період - календарний рік (незалежно від того, чи є вони платниками дивідендів на державну частку або частини чистого прибутку (доходу)) з поданням розрахунку до 01 липня року, що настає за звітним.

При цьому для госптовариств з держчасткою у статутному капіталі встановлений єдиний строк для сплати до бюджету дивідендів на державну частку та сплати частини чистого прибутку (доходу) - до 01 липня року, що настає за звітним.

По-третє, аби госптовариства з держчасткою у статутному капіталі змогли подавати до контролюючих органів розрахунку у строк до 01 липня 2020 року, ДПС буде забезпечить можливість заповнювати такими платниками необхідну інформації у додаткових полях електронної форми існуючого розрахунку (ідентифікатор форми J0108401).

По-четверте, відраховують до бюджету дивіденди на держчастку, і сплачують до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) за підсумками 2019 року госптовариства в один строк - до 01 липня 2020 року.

Більш детальні роз'яснення наведені у листі ДПС від 09.06.2020 р. № 9109/7/99-00-05-05-01-07.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців по вашій темі - встановіть їх на контроль в LIGA360. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Нагадаємо, що держпідприємства за 2020 рік віддадуть державі 80% прибутку.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини