Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ пояснив небанківським фінустановам вимоги фінмоніторингу для операцій з готівкою

11 серпня 2020, 11:55
1633
0
Реклама

НБУ обговорив з небанківськими установами вимоги щодо здійснення ними фінмоніторингу. Відповідна інформація розмішена на сторінці НБУ у мережі Facebook.

Обговорюючи Положення "Про здійснення небанківськими фінансовими установами фінансового моніторингу", фахівці НБУ наголосили, що для небанківських установ окремі вимоги будуть спрощені, порівняно з аналогічними вимогами для банків. Наприклад, щодо системи автоматизації (обов'язкова тільки для тих, хто здійснює переказ коштів) та автоматизованого ведення анкет клієнтів (можна буде використовувати будь-який електронний формат, більш того, вона не є обов'язковою для всіх категорій клієнтів). А для відповідального працівника дозволяється робота за суміщенням та не передбачено погодження його особи з НБУ.

Також фахівці НБУ відповідали на питання представників небанківського фінансового ринку, які стосуються діяльності компаній.

Хто повинен звітувати про операції по внесенню готівки (сплати страхових платежів)?

Той суб'єкт фінмоніторингу, через касу якого здійснювалось внесення готівки: якщо через касу банку - то банк, якщо через касу фінансової компанії - то фінансова компанія.

Чи є перелік фінансових операцій з переказу коштів за кордон, про які потрібно звітувати відповідно до вимог, і чи підпадають під цей перелік операції з перестрахування?

Під звітування попадають всі без виключення операції з переказу коштів за кордон, у тому числі операції перестрахування, на суму що дорівнює чи перевищує 400 тис. грн (еквівалент в іноземній валюті).

Чи може установа сама визначити перелік внутрішніх документів з протидії відмиванню грошей і фінансуванню тероризму?

Фінансова установа може сама визначити кількість, формат та структуру відповідних внутрішніх документів.

В який термін має бути встановлений ризик-профіль фінансової установи?

Враховуючи, що суб'єкти первинного фінмоніторингу повинні привести у відповідність свої внутрішні документи до 30 жовтня 2020 року, НБУ рекомендує здійснити оцінку ризик-профілю не пізніше кінця 1 кварталу 2021 року.

Бізнес потребує контролю, особливо в період нестабільних економічних умов. Моніторте стан компаній цілодобово у системі CONTR AGENT, яка містить базу досьє на понад 6,5 млн компаній та ФОП України. Почати моніторинг зараз.

Також читайте статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Фінмоніторинг-2020: ознайомлюємось із новими правилами";

- "Чи підпадають під фінмоніторинг операції з внесення фізособою грошового внеску до статутного капіталу українського підприємства?";

- "Підприємству заблокували грошовий переказ: чому так сталося і що робити?".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини