Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці назвали ключові новації у сплаті держпідприємствами дивідендів

18 серпня 2020, 08:50
317
0
Реклама

Платники податків з державною часткою в капіталі повинні відраховувати частину прибутку до бюджету. Оскільки контролювати виконання цього почесного обов'язку цьогоріч доручено податківцям - ними було надано роз'яснення з ключових питань справляння держдивідендів.

1. Повноваження податківців щодо адміністрування держдивідендів діють з 23 травня 2020 р. Окрім здійснення контролю за своєчасністю та повнотою їх сплати, контролери мають право також самостійно визначати суми зобов'язань.

2. Зобов'язання зі сплати частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку є грошовим зобов'язанням платника.

3. Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку прирівнюється до

податкової декларації. Обов'язковим додатком до розрахунку та його невід'ємною частиною є фінансова звітність відповідного платника.

4. До визначення нової форми розрахунку чинною залишається форма Розрахунку № 285.

5. Визначені наступні податкові

(звітні) періоди:

- для державних унітарних підприємств та їх об'єднань (які є платниками частини чистого прибутку (доходу)) - календарний квартал, півріччя, три квартали, календарний рік;

- для господарських товариств з державною часткою у статутному капіталі (які є

платниками дивідендів на державну частку) - календарний рік.

6. Відрахування до бюджету дивідендів на державну частку і сплата до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) за підсумками 2019 року мали бути здійснені господарськими товариствами в один строк - до 01 липня 2020 року.

7. Із 23.05.2020 р. до платників частини чистого прибутку (доходу) / дивідендів на державну частку, які порушили правила подання Розрахунка до ДПС або порядок сплати (перерахування) грошового зобов'язання з частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку, податківці мають право застосувати штрафні (фінансові) санкції (штрафи) та пеню за такі порушення в порядку, визначеному, зокрема, п. п. 123.1, 126.1, 129.1 ПКУ.

Докладніше держдивідендні новації було розглянуто в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Держдивіденди у світлі змін до ПКУ: відповіді податківців".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: інформаційний лист ДПСУ № 15

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини