Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Очікуваного підвищення зарплат педагогів із 2021 року може не відбутись

8 вересня 2020, 12:50
1168
0
Реклама

Посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії має становити 3 мінімальні зарплати. Така вимога ч. 2 ст. 61 Закону України "Про освіту" від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Проте ця норма має реалізовуватися поетапно до 2023 року, а Уряд зобов'язаний щорічно збільшувати посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії до 4-х прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Але, схоже, чергове підвищення із 2021 року оплати праці педагогічним працівників під великим питанням.

Профспілка освітян отримала відповідь з цього приводу від МОН.

МОН вказує, що впровадження в дію у 2021 році постанови КМУ "Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки" від 10.07.2019 р. № 822, якою затверджено нові схеми посадових окладів (ставки зарплати) педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників, стоїть під загрозою.

Наразі створена робоча група з розробки проекту Концепції трансформації оплати праці працівників галузі освіти і науки, яка має стати дорожньою картою оплати праці на 2021-2022 роки педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників і буде запропонована у вересні на розгляд Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій.

За інформацією Мінфіну, джерела покриття додаткових видатків в бюджеті країни відсутні, що вимагає зміни структури зарплати освітян - під час збільшення посадових окладів переглянути доцільність виплати деяких доплат і надбавок, а також збільшення оплати праці працівників закладів освіти шляхом скорочення мережі закладів.

Мінекономіки також застерігає, що питання підвищення розмірів посадових окладів та інших складових зарплати працівників бюджетної сфери, має вирішуватись з урахуванням реальних фінансових можливостей. Тому у відомстві опрацьовуються пропозиції щодо підвищення посадових окладів працівників бюджетних установ відповідно до зростання на законодавчому рівні розміру мінімальної заробітної плати, а також шляхи удосконалення діючої ЄТС.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2020 року мінімальна зарплата збільшена до 5 тис. грн на місяць. Які показники зміняться при цьому - читайте у матеріалі за посиланням.

Одночасно підвищені посадові оклади за ЄТС із 1 вересня. А ось чи збільшується мінімальний посадовий оклад із 1 вересня, дізнавайтеся тут.

Також вже відомо, що Мінфін формує проект Держбюджету на 2021 рік із новою мінімальною зарплатою.

Стежите за усіма новинами по темі "Зарплата та кадри"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин. Отримайте вільний доступ до LIGA360, якщо користуєтеся принаймні одним з продуктів ЛІГА:ЗАКОН.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини