Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що не пропустити при плануванні закупівель на початку 2021 року - Мінекономіки

28 вересня 2020, 13:55
5023
0
Реклама

В Мінекономіки розповіли органам держвлади та місцевого самоврядування, а також решті замовникам про планування публічних закупівель на початку року.

Розставлено такі акценти:

1. Вкотре наголошують, що Закон про закупівлі не містить заборон щодо проведення закупівель до набрання чинності Законом про Держбюджет України, затвердження кошторису, плану використання бюджетних коштів, фінансового плану підприємства. Тому замовник для забезпечення невідкладних потреб у товарах, роботах і послугах у наступному році може наприкінці поточного року (або на початку наступного року) розпочати закупівлю за відповідним предметом закупівлі.

Проте в проекті договору про закупівлю та договорі про закупівлю замовнику необхідно передбачити відповідний порядок виникнення договірних зобов'язань в залежності від реального фінансування.

2. Після того, як затвердять та доведуть постійний кошторис на рік, обирають і проводять закупівлі без урахування обсягів закупівель, здійснених відповідно до тимчасового індивідуального кошторису (тимчасового індивідуального плану використання бюджетних коштів), керуючись відповідними вартісними межами.

В іншому випадку, за наявності тимчасового індивідуального кошторису (тимчасового індивідуального плану використання бюджетних коштів), замовник може здійснювати закупівлю планової потреби у товарах, роботах і послугах на рік. При цьому у проекті договору про закупівлю та договорі про закупівлю такий замовник може визначити умову взяття зобов'язань щодо сплати частини предмета закупівлі в межах доведеної суми в тимчасовому кошторисі та передбачити умову щодо оплати залишку суми договору виключно за наявності коштів згідно з постійним кошторисом (планом використання бюджетних коштів).

3. Вносять інформацію про кожну заплановану закупівлю до річного плану перед проведенням відповідної закупівлі. Річний план не потребує коригування за результатами здійснення такої закупівлі, у тому числі, у разі якщо така закупівля була відмінена, або її визнано такою, що не відбулась, та/або за результатами її проведення не було укладено договір про закупівлю.

Оприлюднювати річний план закупівель замовники згідно принципів закупівель варто заздалегідь, наприклад, на початку року, з включенням до нього всіх запланованих закупівель, що сприятиме підвищенню рівня конкуренції серед учасників та результативності закупівель.

4. До річного плану закупівель не вносять будь-які інші видатки замовника, що не передбачають придбання замовником товарів, робіт і послуг у порядку, встановленому Законом про закупівлі.

До річного плану не включають видатки, які здійснюють як відшкодування (компенсацію) витрат, у тому числі таких як, наприклад:

- відшкодування витрат по звітах про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт (авансових звітах),

- відшкодування вартості комунальних послуг орендодавцю;

- видатки на оплату праці;

- видатки на оплату адміністративних послуг, судових витрат (судовий збір), податків, зборів, мита, штрафів.

Адже річний план не є фінансовим документом, він має інформативний та декларативний зміст щодо придбань, які планує здійснити замовник протягом поточного періоду.

5. Форма внесення змін до річного плану закупівель (зміна розміру бюджетного призначення та/або очікуваної вартості предмета закупівлі; виду закупівлі; орієнтовного початку проведення закупівлі), періодичність і характер таких змін законодавством не обмежені. Тому замовник може періодично вносити зміни до річного плану закупівель відповідно до наявного фінансування, потреби у товарах, роботах, послугах тощо, до здійснення відповідної закупівлі.

Джерело: лист Мінекономіки від 03.09.2020 р. № 3304-04/54160-06.

Читайте коментар до вказаного листа у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Унікальна пропозиція: три місяці у подарунок при передплаті професійних видань від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Для того, щоб скористатися вигідною акційною пропозицією

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини